• Početna>
  • Vesti>

Štrpce: Radnici uslovno osuđeni, dužni Kosovu 150.000 evra

Šestoro radnika J.P. “Nacionalni park Šar planina” srpske nacionalnosti osuđeni su pred Osnovnim sudom u Uroševcu na uslove kazne zatvora i naloženo im je da plate 150.000 evra odštete Kosovu zbog krivičnog dela pustošenja šuma.

Advokat Dejan A. Vasić izjavio je da je na godinu dana uslovne kazne osuđena direktorka J.P. “Nacionalni park Šar planina” Violeta Stamenković i još pet radnika ovog preduzeća koje je na Kosovu funkcionisalo u sistemu Republike Srbije.

“Odluka koju je doneo sud u Uroševcu je izrazito političke prirode, a usvajanje imovinsko-pravnog zahteva je katastrofalan presedan. U žalbenom postupku advokatski tim će pokušati da ospori ovu presudu,”- rekao je Vasić za Radio Kontakt plus u Kosvskoj Mitrovici.

Kosovski sud naložio je radnicima da solidarno nadoknade štetu u visini od 150.000 evra dok su u istom postupku oslobođeni krivičnog dela krađe šuma koje im je stavljano na teret.

Radnici JP “Nacionalni park Šar planina” iz Štrpca upravljali su površinom od oko 13.000 hektara šume od čega je polovina šume bila izuzetno kvalitetna.

Rad tog javnog preduzeća iz Štrpca nasilno je obustavljen oktobra 2015. godine, samo dva dana nakon što je kosovska skupština usvojila Zakon o nacionalnim parkovima.

Preduzeću, koje je smatrano ilegalnom srpskom organizacijom, oduzeta je imovina sa kojom je gazdovao a šestoro radnika se našlo pred sudom.

Izvor: Kontakt plus radio

Comments

Pročitaj još