Srpska lista: Devet mandata u parlamentu, pravo glasa uskraćeno licima koja su glasala uslovno na severu Kosova

Prema podacima kojima raspolaže Srpska lista, a na osnovu obrađenih podataka Centralne izborne komisije sa svih biračkih mesta na teritoriji Kosova i Metohije, Srpska lista osvojila je 44.578 ili 6,12% glasova. To znači da će ova  u budućem sazivu kosovskog parlamenta od 10 zagarantovanih mesta za srpsku zajednicu zauzeti devet.

Poslanici Srpske liste koji će predstavljati interese srpskog naroda u kosovskom parlamentu su Slavko Simić , Miljana Nikolić, Zoran Mojsilović, Igor Simić, Verica Ćeranić, Saša Milosavljević, Jasmina Živković, Jelana Bontić i Srđan Mitrović, saopštila je Srpska lista.

U saopštenju se navodi da će ovaj izborni proces kod srpskog naroda na Kosovu i Metohiji ostati upamćen po tome što je uskraćeno pravo glasa svim licima koja su uslovno glasala na severu Kosova sa važećim dokumentom, i tako dovedeni u nejednak položaj, jer je u  Centru za prebrojavanje i rezultate pristiglo  1.292 uslovnih glasova iz 4 severne opštine (Leposavić 591, Kosovska Mitrovica 394, Zvečan 215, Zubin Potok 92).

“Sve ove glasove Centar za prebrojavanje i rezultate je odbio kao nevažeće, što je uticalo i na konačan zbir rezultata Srpske liste, ali i samih kandidata koji su bili na listi. Zbog bitne povrede odredbi Zakona o opštim izborima Srpska lista se povodom ovog slučaja žalila Vrhovnom sudu, ali očigledno da najviše pravne instance na Kosovu još uvek nisu profesionalne i objektivne kada su u pitanju žalbe i zahtevi srpskog naroda, već su isključivo pod ingerencijom politike”, zaključuje se u saopštenju Srpske liste.

 

 

Comments