Ljubomir Marić sa šefom OEBSa Janom Bratuom

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Ljubomir Marić sastao se danas u Kosovskoj Mitrovici sa šefom Misije OEBS-a na Kosovu i Metohiji Janom Bratuom.

Marić i Bratu se se osvrnuli na nedavno održane parlamentarne izbore na Kosovu i Metohiji i razgovarali o predstojećim lokalnim izborima, te ulozi OEBS-a u tom procesu.

Marić je izrazio nezadovoljstvo zbog činjenice da Priština nije prihvatila oko 1.200 uslovnih glasova građana srpske nacionalnosti, čime je onemogućeno da volja birača bude do kraja izražena u konačnim rezultatima izbora.

Marić je konstatovao da je velikom broju Srba na KiM na taj način uskraćeno garantovano građansko pravo da biraju svoje političke predstavnike.

Marić je izrazio očekivanje da će OEBS nastaviti da, nakon konstituisanja parlamenta i formiranja vlade privremenih institucija samouprave u Prištini, pruža podršku stvaranju demokratskog multietničkog društva na Kosovu i Metohiji.

Marić je istakao da je Beograd dosledno opredeljen za nastavak dijaloga sa Prištinom i da podržava nastojanja Srpske liste da se u okviru privremenih institucija samouprave izbori za bolji položaj srpskog naroda u pokrajini.

Comments