• Početna>
  • Vesti>

Tači: Uskoro zaključivanje dijaloga istorijskim sporazumom

Predsednik privremenih institucija na Kosovu Hašim Tači tvrdi da će dijalog Beograda i Prištine biti uskoro gotov uz, kako kaže, istorijski sporazum dve strane.

Tačijeva izjava usledila je posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Briselu, uz posredovanje šefice evropske diplomatije Federike Mogerini.

U intervjuu Ej-Bi-Si njuzu, koji prenosi prištinska Gazeta ekspres, Tači je pozvao sve političke subjekte na Kosovu da se pridruže procesu dijaloga.

Tači je ocenio da je došlo vreme da se “ponovo otvori nova faza dijaloga, na višem političkom nivou”.

Uz to je, kaže, vreme i za snažniji i značajniji dijalog koji bi vodio ka kompletnoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine i ljudi na tim prostorima, ali i “dobrosusedskim odnosima i pomirenju među ljudima”, prenosi prištinska Epoka e Re.

Uveren je da na Kosovu neće biti institucionalne krize nakon vanrednih parlamentarnih izbora 11. juna i očekuje da nove institucije budu formirane u zakonskim okvirima.

Tači smatra da Kosovu treba stabilna, multietnička vlada sa evroatlanskim duhom.

“Vidim volju pobedničke koalicije (čiji je kandidat za premijera Ramuš Haradinaj) da uspostavi nove institucije u rekordnom roku, čemu se i ja nadam”, rekao je Tači.

Kada je reč o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga u kosovsku vojsku, Tači očekuje da će to pitanje biti rešeno do kraja godine.

“Proces je u toku i napravili smo napredak u tom pravcu. Sa međunarodnom zajednicom izgradili smo okvir kako da napredujemo korak po korak. Važno je da se Srbi i druge zajednice sada takođe integrišu u kosovske bezbednosne snage. Do sada, 10 odsto KBS sastojalo se od tih zajednica, što je interes zemlje i kosovskog društva, da ima modernu, multietničku vojsku s NATO standardima. Snažno verujem da će kosovske oružane snage biti formirane tokom 2017”, naveo je Tači.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još