Specijalni sud spreman za dve optužnice sa 19 ljudi

Specijalne komore međunarodnog Specijalnog suda za ratne zločine pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova spremne su da podnesu prve dve optužnice, kojima će obuhvatiti 19 osoba, rekao je prištinski novinar i direktor TV “Klan” Baton Hadžiu, tvrdeći da je jedan od razloga zbog kojih su se na Kosovu odlučili za vanredne parlamentarne izbore bio i Specijalni sud.

Hadžiu je veb portalu Gazeta ekspres rekao da su optužnice spremne, ali da “niko ne zna kada će optužnice biti podignute”.

Pre dva dana potvrđena je ustavnost Statuta Specijalnog suda, a u roku od sedam dana, neće postojati nikakva pravna prepreka za prijem optužnica Specijalizovanog tužilaštva i podnesaka.

Predsednica Specijalnog suda za zločine OVK Ekaterina Trendafilova pozdravila je potvrdu o ustavnosti, i istakla da odluka Specijalizovanog veća Ustavnog suda predstavlja garanciju da su pravila u skladu sa najvišim standardima ljudskih prava.

“Drugo, usvajanjem Pravilnika o postupku i dokazima, Specijalizovana veća takođe obezbeđuju robustan sistem zaštite pojedinaca koji mogu doći u opasnost zbog učešća u postupku pred Specijalizovanim većima”, napomenula je Trendafilova.

Krajem aprila, Ustavni sud je vratio specijalizovanim većima Pravilnik na doradu pošto je utvrdio da devet odredbi nije bilo u skladu sa Poglavljem 20 Ustava Kosova.

Odredbe su prerađene, a odluku o ustavnosti i prihvatljivosti Statuta je saopštio predsedavajući Specijalizovanog veća Ustavnog suda sudija En Pauer-Ford.

Poseban pravilnik o radu ovih specijalizovanih veća suda kao i tužžilaštva, potreban je, jer se na njihov rad ne primenjuje standardni kosovski Zakon o krivičnom postupku.

 

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još