• Početna>
  • Vesti>

Trendafilova: Bez prepreka za optužnice u roku od sedam dana

Predsednica Specijalnog suda za zločine OVK Ekaterina Trendafilova pozdravila je odluku kojom je potvrđena ustavnost Statuta tog suda, napomeninjući da u roku od sedam dana, neće postojati nikakva pravna prepreka za prijem optužnica Specijalizovanog tužilaštva i podnesaka.
Trendafilova je istakla da odluka Specijalizovanog veća Ustavnog suda predstavlja garanciju da su pravila u skladu sa najvišim standardima ljudskih prava.

“Drugo, usvajanjem Pravilnika o postupku i dokazima, Specijalizovana veća takođe obezbeđuju robustan sistem zaštite pojedinaca koju mogu doći u opasnost zbog učešća u postupku pred Specijalizovanim većima”, napomenula je Trendafilova.

Zahvalila je svim sudijama Specijalizovanih veća Kosova na, kako je navela, izuzetnom zalaganju, uloženom naporu i profesionalizmu sa kojim su tokom prethodnih meseci sastavljali nacrt, izmene i dopune normativnih dokumenata od suštinskog značaja za taj sud.

“Takođe želim da se iskreno zahvalim sudijama Specijalizovanog veća Ustavnog suda na ogromnom poduhvatu u kojem su, reč po reč, preispitali Pravilnik o postupku i dokazima da bi obezbedili njegovu usklađenost sa Ustavom” , navela je Trendafilova.

Krajem aprila, Ustavni sud je vratio specijalizovanim većima Pravilnik na doradu pošto je utvrdio da devet odredbi nije bilo u skaldu sa Poglavljem 20 Ustava Kosova.

Odredbe su prerađene, a odluku o ustavnosti i prihvatljivosti Statuta je saopštio predsedavajući Specijalizovanog veća Ustavnog suda sudija En Pauer-Ford.

Poseban pravilnik o radu ovih specijalizovanih veća suda kao i tužžilaštva, potreban je, jer se na njihov rad ne primenjuje standardni kosovski Zakon o krivičnom postupku.

Comments

Pročitaj još