Centralno obeležavanje Vidovdana u Gračanici

Nizom manifestacija danas se na Kosovu i Metohiji obeležava Vidovdan, dan kada su 1389. godine stradali knez Lazar i srpski vojnici, a tim povodom patrijarh srpski Irinej sa sveštenstvom služio je liturgiju u manastiru Gračanica.
Nakon liturgije, u manastirskoj porti orden “Majka devet Jugovića” dodeljen je majkama koje imaju četvoro ili više dece.

U 13 sati počeće parastos na Gazimestanu.

Obeležavanju Vidovdana u Gračanici i na Gazimestanu prisustvuju direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiji Marko Ðurić.

Ðurić je sinoć prisustvovao manifestaciji “Vidovdansko pesničko bdenje” i koncertu Hora i Simfonijskog orkestra RTS-a.

Kosovska policija saopštila je juče da su preduzete sve mere kako bi obeležavanje Vidovdana na Kosovu i Metohiji protekao bez problema.

Inače, glavno priznanje Zlatni krst kneza Lazara uručen je sinoć pesnikinji Zlati Kocić iz Beograda, a nakon Vidovdanskog pesničkog bdenja.

“Vidovdan je opomena da se obraz i čast ne kupuju, da se zemlja ne prodaje, pozajmljuje ili poklanja nedostojnima”, rekla je predsednica Skupštine Opštine Gračanica Brankica Kostić sinoć na svečanoj sednici održanoj u gračaničkom Domu kulture u okviru “Vidovdanskih svečanosti 2017”.

Predsednik privremenog organa Opštine Priština Ljubinko Karadžić kazao je na sednici da u istoriji srpskog naroda Vidovdan 1389. ima nepobitan značaj.

“To je moćan istorijski događaj koji je presudio o toku naše istorije. Ovaj praznik ima vrednosnu orijentaciju i tačke oslonca u kojima vidimo nadistorijski smisao. Slavimo Vidovdan, slavimo slobodu koju smo vekovima vojevali. Borimo se za svoj jezik, pismo, običaje, ime i prezime. Ne smemo da se predajemo i klečimo jer na to nemamo pravo“, kazao je Karadžić.

Vladika raško-prizrenski Teodosije obratio se okupljenim meštanima u velikoj Sali Doma kulture, istakavši da “svi trebaju da slede primer mučenika koji su dali živote na Kosovu Polju“.

“Ne smemo da za ovo privremeno, zemaljsko, izgubimo ono što je večno. Gospod naš je rekao da je onima koji veruju u njega, pripremljeno ono što uho nije čulo i oko nije videlo. Gospod je kazao “Budi mi veran i daću ti venac života”. Taj venac života je knez Lazar primio postradavši mučenički na Kosovu Polju“, rekao je Vladika Teodosije, preneo je portal KiM Radija.

Comments

Pročitaj još