• Početna>
  • Vesti>

Preregistracija vozila sa RP na RKS ili KS do 1. septembra

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova podsećaju da je 21. aprila 2017. godine doneta odluka da sva vozila koja imaju privremene kosovske tablice na osnovu Administrativnog uputstva tog ministarstva iz 2012. godine o registraciji vozila sa tablica bivše Savezne Republike Jugoslavije, mogu dobiti obične tablice Republike Kosova, RKS ili KS.
Prilikom preregistracije vozila vlasnik mora da ima kosovsku ličnu kartu. To je rezultat dogovora o finalizaciji sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine postignutog u Briselu 14. septembra 2016. godine.

„Nije dozvoljena promena vlasnika za registrovana vozila. Promena vlasnika se može izvršiti tek nakon ispunjavanja carinskih obaveza“, navedeno je u odluci MUP-a Kosova.

Za sprovođenje ove odluke, koja važi od 21. aprila do 1. septembra 2017. godine, nadležna je Asocijacija za civilnu registraciju.

Vozila sa privremenim tablicama bilo je uglavnom u Kosovkom Pomoravlju, oko 1.200, iz opština u regionu Gnjilana. Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova pozivaju vlasnike ovih vozila, koji do sada nisu izvršili preregistraciju da to učine do 1. septembra, jer produžetaka rokova, kako najavljuju, više neće biti.

Preregistracija se vrši na način kao i svaka druga registracija vozila i uz istu novčanu nadoknadu.

RP tablice su privremene tablice, koje su kosovske institucije 2012. godine dodelile Srbima u Kosovskom Pomoravlju, pošto su oni odbili da, prema tadašnjem sporazumu o slobodi kretanja između Beograda i Prištine, preregistruju svoje automobile sa srpskih registarskih oznaka gradova na KiM na “RKS” i “KS” tablice.

Vozila sa privremenim tablicama je mali broj. Inače, do sada su vlasnici ovih tablica tokom prelaska administrativne linije morali da imaju zeleni karton koji košta 40 evra godišnje, i probne tablice, koje važe dva meseca i koštaju 500 dinara.

Izvor: RTV Puls

Comments

Pročitaj još