Vučić: Ana Brnabić mandatar za sastav nove vlade

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije saopštio da je novi mandatar koji će u narednom periodu biti na čelu Vlade Srbije Ana Brnabić, dosadašnja ministarka državne uprave i lokalne samouprave.

On je naveo da će lider SPS Ivica Dačić “suštinski voditi politički deo”, kao i da će biti promena među ministrima i “jedno ili dva ministarstva više”.

Budući premijer mora da doprinese rastu stope zaposlenosti, rekao je Vučić, kako bi se spustio nivo nezaposneosti ispod 10 odsto. Neophodne promene kako bi  reforme u zdravstvu i prosveti, i kontinuitet u politici Vlade Srbije.

Doneo sam odluku da Narodnoj skupštini kao kanidata koji me je u skladu sa zakonom obavestio da može obebzedi većinu narodnih poslanika bude Ana Brnabić rekao je Vučić. Vučić je rekao da Brnabić poseduje lične i stručne kvalitete za obavljanje funkcije premijera Srbije.

 

Prema Članu 127 Ustava Srbije, kandidata za predsednika Vlade Narodnoj skupštini predlaže predsednik Republike Srbije, pošto sasluša mišljenje predstavnika izabranih izbornih lista.

Onda kandidat za predsednika Vlade Srbije Narodnoj skupštini iznosi program Vlade Srbije i predlaže njen sastav, a Vlada je izabrana ako je za njen izbor glasala većina od ukupnog broja narodnih poslanika.

Mandat Vlade traje do isteka mandata Narodne skupštine koja ju je izabrala, a počinje da teče danom polaganja zakletve pred Narodnom skupštinom.

Comments

Pročitaj još