• Početna>
  • Vesti>

Dečiji festival “Cvrkuti sa Ibra”: Najbolje u mini i tini kategoriji Milica MIljković i Mina Jakšić

Dečiji festival „Cvrkuti sa Ibra“ održan je večeras u Doma kulture u Zvečanu. Za razliku od prethodnih godina, kada je festival održavan u dva dana, 26 numera, podeljenih u „tini“ i „mini“ kategoriju izvedene su večeras.

Nagradu žirija u „tini“ katogoriji dobila je Mina Jakšić koja je izvodila numeru „Život je čaroban“, drugo mesto pripalo je Danilu Virijeviću sa pesmom „Medena“ a treće je osvojila  Ana Vlašković koja je izvodila numeru „San“. Specijalnu nagradu, kao i nagradu publike dobila je Marija Nikolić koja je nastupala sa numerom „Kada vidim te“.

Marija Nikolić, učenica 7.razreda OŠ „Branko Radičević“, pobednica po izboru publike i dobitnica specijalne nagrade u tini kategoriji, kaže da je dosta vežbala i da je imala pomoć Petra Rakića.

„Stvarno je predobar osećaj, nisam baš očekivala pobedničko mesto ali tako je ispalo. Prošle godine sam učestvovala na ovom festivalu i osvojila sam drugo mesto, a ove godine pobedničko“ rekla je Marija.

Nagrade su dodeljene i za najbolju muziku, tekst i aranžman. Nagradu za najbolji tekst na ovogodišnjem festivalu, kada su u pitanju numere izvedene u „tini“ kategoriji dobila je Jelena Spirić koja je napisala reči pesme „Lepa reč“. Nagradu za najbolju muziku dobio je Marko Radovanović sa pesmom „Daj bože daj“ a nagradu za najbolji aranžman je dobio Dušan Popović za pesmu „Medena“.

U mlađoj, „mini“ katogoriji, po ocenama žirija, prvo mesto osvojila je Milica Miljković sa pesmom „Želim“. Irina Đerković (pesma Mala Zara) i Novak Đorđević (pesma Volim je ja) osvojili su drugo, odnosno treće mesto. I u ovoj kategoriji specijalna nagrada i nagrada publike otišle su u iste ruke, Sari Radenković koja je izvela „Pesmu o Sari“.

Dobitnica specijalne nagrade i nagrade publike u Mini kategoriji Sara Radenkovich(11) učenica OŠ “Branko Radičević” učestvovala je na festivalu po drugi put.

“Pobedu sam priželjkivala, ali nisam baš mislila da ću osvojiti baš prvo mesto i osećaj je sada odličan, prelep” – kazala je Sara, kojoj su u pripremi pomagali Petar Rakić I Nurka Nalbani.

Nagrade za muziku, tekst i aranžman su podeljene i u ovoj kategoriji. Najbolji tekst je napisala Zvezdana Cvetković (Bucko debeljucko), nagradu za najbolju muziku dobio je Dejan Popović (Drugarstvo) a za najbolji aranžman Blagoje Radojević (Jedna Ceca).

Svi nagrađeni dobili su novčane nagrade i diplome, a prva i druga nagrada publike, uz to dobijaju i posebne plakete. Novčana sredstva za nagrade obezbedio je Privremeni organ preko Ustanove za omladinu, sport i specijalizovane usluge.

Petar Trajković, direktor Ustanove za omladinu, sport i specijalizovane usluge, pojasnio je kako se dodeljuje specijalna nagrada.

„Specijalne nagrade dodeljuje Ustanova, mimo festivala, iz nama svojstvenih razloga koji su ,mimo kriterijuma festivala, smatrajući da je neko u ovom trenutku stvorio neke simpatije među publikom ili je svojim nastupom pokazao kvalitet a nije uzet u obzir od strane žirija“ rekao je Trajković.

Ovogodišnje Cvrkute otvorio je predsednik Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić.

„Ovaj festival ima svoju posebnost imajući u vidu da je jedinstven u državi Srbiji i verujem da će ovi mališani imati mogućnost da se predstave po dvoranama u Republici Srpskoj i Srbiji u narednom periodu. Zahvaljujemo se učiteljima i profesorima osnovnog i srednjeg obrazovanja i plemenitom i dobrom narodu sa prostora Kosova i Metohije. Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica nastavlja da podržava svaki festival koji doprinosu očuvanju srpskog jezika i kulture“ rekao je Spirić.

Cvrkuti sa Ibra su održani u organizaciji Ustanove za omladinu, sport i specijalizovane usluge, pod pokroviteljstvom Privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica.

 

 

Comments

Pročitaj još