Zapadni mediji: Izbor Haradinaja komplikuje

Svetski mediji ocenjuju, analizirajući izborne rezultate na Kosovu, da će izbor Ramuša Haradinaja na mesto premijera zakomplikovati odnose sa Srbijom.

Buduće vlasti u Prištini očekuju težak posao u borbi protiv korupcije i moguće optužnice protiv ratnih vođa OVK, napominju zapadni mediji u prvim reagovanjima na preliminarne rezultate parlamentarnih izbora na KiM uz ocenu da bi izbor Ramuša Haradinaja za premijera zakomplikovalo odnose sa Beogradom.

Bi-Bi-Si navodi da bi “ovaj bivši pobunjenički komandant, kojeg Srbija traži optužujući ga za ratne zločine”, prema predizbornim anketama trebalo da bude pobednik izbora. “Pobeda Haradinaja, lidera Alijanse za budućnost Kosova, zakomplikovala bi odnose sa Srbijom”, stoji u tekstu britanskog javnog servisa.

AFP navodi da je Kosovo glasalo za parlament koji će očekuju “napeti odnosi” sa Beogradom, kao i “endemska korupcija i moguće optužnice za ratne zločine za pojedine (kosovske) vođe”.

Agencija navodi da izgleda da ovi izbori uvode Kosovo “u period neizvesnosti, sa starom gardom bivših gerilskih boraca koji imaju vođstvo, ali im nedostaje apsolutna većina u odnosu na stranke koje pozivaju na promene”.

Navodi se da je Haradinaj, kao kandidat za premijera koalicije koju su kosovski mediji nazvali “ratnim krilom” i na čijem se nalazi Demokratska partije Kosova predsednika Hašima Tačija, proglasio “ubedljivu pobedu”.

“Ali, izgleda da je pitanje da li će on (Haradinaj) i njegovi saveznici doći do 51 poslanika u parlamentu od 120 mesta, nivo podrške koji bi im omogućio da vladaju u koaliciji sa deset poslanika koji predstavljaju nesrpske manjine, poput etničkih Turaka i Roma”, navodi AFP.

Rojters navodi da će nova vlada u Prištini “morati da se uhvati u koštac sa nezapošlenošću koji iznosi 30 odsto” i poboljša odnose sa Beogradom, što je “preduslov za napredovanje u procesu pristupanja Evropskoj uniji”.

“Zapad vidi integraciju Zapadnog Balkana u Evropsku uniju kao način stabilizacije regiona koji se i dalje oporavlja od ratova 90-ih godina prošlog veka”, navodi ova agencija.

AP piše da je na kosovskim izborima najviše glasova osvojila koalicija “bivših pobuđeničkih vođa etničkih Albanaca” i da “nijedna grupa neće moći da vlada sama, pa su koalicije verovatne”, kao i da će “novi kabinet morati da se uhvati ukoštac sa nekoliko teških pitanja, uključujući demarkacioni sporazum sa Crnom Gorom”.

Među glavnim problemima su, kako navodi AP, “potvrda još jednog sporazuma sa Srbijom kojim se daju veća prava etničkoj srpskoj manjini, i nastavak napornih pregovora sa Beogradom, koji Kosovu negira državnost”, navodi AP.

 

Izvor: Tanjug, B92

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."