Mediji,region:Izbori na KiM bi mogli zakomplikovati pomirenje

Mediji u BiH, Hrvatskoj i Crnoj Gori objavili su da prema nezvaničnim rezultatima koalicija oko Ramuša Haradinaja vodi na parlamentarnim izborima na Kosovu i Metohiji, navodeći da je reč o izborima koji bi mogli da zakomplikuju pomirenje u regionu.

Hrvatski portal Indeks prenosi da je “nacionalistička koalicija” predvođena Hašimom Tačijem i njegovom Demokratskom partijom Kosova (DPK) osvojila većinu glasova, na osnovu izlaznih anketa.

Indeks ocenjuje da su ovi izbori važni, jer bi mogli da zakomplikuju pomirenje u regionu, koji kako se navodi, još oseća posledice ratova iz devedesetih.

Pobeda Tačijeve koalicije mogla bi, kako se navodi u tekstu “dovesti do jačanja napetosti” sa Beogradom.

Jutarnji list pod naslovom “Rasplet zbog koga se u Srbiji hvataju za glavu”, piše da koalicija koju vode bivši ratni zapovednici Kosova slavi na izborima, a da je Haradinaj proglasio pobedu.

I sarajevski mediji su objavili među prvim vestima rezultate sa kosovskih izbora, i da prema prvim rezultatima vodi koalicija sa Haradinajem.

Kliks ocenjuje takođe da bi pobeda Tačijeve koalicije mogla dovesti do jačanja napetosti sa Beogradom, dok Fena prenosi Haradinajeve reči sa konferenicje za novinare.

Crnogorski mediji izvestili su o prvim rezultatima izbora na Kosovu, prenoseći izjave strančkih lidera.

Izvor: Tanjug, RTS

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."