CIK:91 posto obrađenih glasova, Srpska lista 4. mesto

Prema prelminarnim rezultatima Centralne izbore komisije Kosova na uzorku od 91 posto obrađenih glasova, koalicija okupljena oko Ramuša Haradinaja dobila je 34,6 posto glasova na prevremenim parlamentarnim izborima održanim u nedelju. Srpska lista za sada ima 35.252 glasa, što je stavlja na četvrto mesto među strankama.

Najviše glasova 34,6 odsto dobila je koalicija koja je proizašla iz “ratnog krila”, nazvana “PAN” – a koju čine Demokratska partija Kosova – Hašim Tači, Alijansa za budućnost Kosova – Ramuš Haradinaj, Inicijativa za Kosovo – Fatmir Ljimaj i devet manjih partija.

Najveće iznenađenje vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu je pokret Samoopredeljenje koji je samostalno izašao, a zauzeo drugo mesto sa 26,7 posto osvojenih glasova. Na prošlim parlamentarnim izborima 2014. ovaj pokret je imao 13,5 posto glasova.

Koalicija Demokratskog saveza Kosova, Alijanse novo Kosovo i Alternative osvojila je 25,9 posto.

Srpska lista za sada ima 35.252 glasa, što je stavlja na četvrto mesto među strankama, javlja dopisnik RTS-a sa Kosova i Metohije. Trebalo bi da ona bude nazaobilazan činilac u formiranju vlade.

Moći će da bude faktor koji će da utiče na ustavne promene, spreči formiranje kosovske vojske, da postavlja zahteve od interesa za srpski narod.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić objavio je sinoć da će, na osnovu prikupljenih podataka, Srpska lista imati najverovatnije svih 10 garantovanih mandata.

Predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka prethodno je izjavila da je glasalo preko 750.000 birača ili 41,45 posto ukupnog broja građana sa biračkim pravom, navodeći da je na izborima 2014. izašlo na birališta 42,08 odsto glasača.

Najveća izlaznost zabeležena je u Zubinom Potoku, gde je izašlo 62 odsto birača, a na drugom mestu je Ranilug sa 53,4 odsto, te slede Priština i Parteš sa 52 procenata, i Štrpce sa 51 odsto.

U Gračanici i Zvečanu je glasalo 43 odsto birača, u Severnoj Mitrovici 34 odsto, u Klokotu 48 odsto i Leposaviću 48,69 odsto.

Zbog izbornih nepravilnosti tužilaštvo u Prištini pokrenulo je sedam slučajeva i nekoliko osoba je privedeno, a kako prenose prištinski mediji, radi se o nepravilnostima južno od Ibra.

Iako je Ramuš Haradinaj sinoć proslavio pobedu koalicije proizašle iz “ratnog krila”, nazvane “PAN”, apsolutnog pobednika na vanrednim parlamentarnim izborima nema. Ma kome da bude ponuđeno da formira vladu, moraće u koaliciju.

Značaj pobede Srpske liste može da bude umanjen samo ako sve albanske partije budu zajedno formirale vladu, što je u ovom trenutku nemoguće – što zbog razlike u programima, što zbog razlike u pogledima na goruća pitanja koja čekaju Kosovo.

Prema kosovskim zakonima, pravo da formira vladu ima stranka koja ima najviše dobijenih glasova i dok ne budu iscrpljene sve mogućnosti, drugoplasirana stranka ne može da dobije pravo formiranja vlade.

Drugoplasirana i trećeplasirana stranka su i pre izbora bile u nekoj vrsti konsultacija oko sklapanja koalicije, ali nisu mogle da se dogovore ko će biti kandidat za premijera.

Ukoliko ne bude pritisaka međunarodne zajednice, formiranje nove kosovske vlade moglo bi da potraje dugo. Ako ne bude dobre volje, postoji mogućnost da na Kosovu budu održani novi parlamentarni izbori.

 

Izvor: Tanjug, RTS

Comments

Pročitaj još