• Početna>
  • Vesti>

Đurić: Srpska lista je deo politike Srbije na Kosovu i Metohiji

„Ovi izbori su presudni za političku budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Srpska lista može da osigura nastavak veze Srba na Kosovu i Metohiji sa državom Srbijom. Svaki drugi scenario značio bi kidanje veza i zauzimanje političkih pozicija rezervisanih od strane ljudi koji su instrumentalizovani i potpuno u funkciji i Prištine“, rekao je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Djurić

On je u izjavi novinarima napomenuo da bi, u slučaju da Srpska lista ne osvoji svih deset mandata u kosovskom parlamentu, to bio jako veliki udarac za budućnost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Govoreći o nepravilnostima tokom glasanja, Djurić je rekao da je vidjeno „hiljadu dosetki i smicalica i pokušaja da se Srbima na Kosovu i Metohiji onemogući da glasaju“.

„Videli smo pokušaje da se Srbi na KiM obeshrabre da glasaju, da im se prikaže izlazak besmislenim na izbore na kojima treba da pokažemo našu vezu, kroz Srpsku listu, sa institucijama Srbije. Ali, jedini pravi odgovor na sve provokacije da se Srbi spreče da izadju na izbore jeste što odlučnije okupljanje oko Srpske liste“, rekao je Djurić i izrazio uverenje da srpski narod na KiM ima snage da istraje i pobedi.

Djurić je istakao da je ubedjen da će na ove izbore izaći više interno raseljenih lica koja se od 1999. godine i ne nalaze na biračkim spiskovima Prištine.

Komentarišući izjave protivkandidata Srpske liste o navodnim pretnjama i pritiscima na glasače i pozivu medjunarodne zajednice na smirivanje tenzija, Djurić je rekao da „uprkos tome što su vodeći albanski politički predstavnici na najbrutalniji način pretili srpskom narodu niko od medjunarodnih predstavnika nije rekao ni jednu jedinu reč“.

„Zemlje Kvinte i predstavnici još nekih zemalja su reagovali na to što država Srbija podržava svoje predstavnike na Kosovu i Metohiji. U tome vidim političko licemerje i uvek ću otvoreno govoriti o tome da Srbi treba da budu uz svoju državu Srbiju. Mi Albancima nećemo da biramo političke predstavnike ali nikada nećemo prihvatiti da oni biraju naše političke predstavnike“, zaključio je Djurić i dodao da „nikada nećemo prihvatiti ideju da Albanci biraju naše političke predstavnike“.

„Jedino Srpska lista jeste deo politike države Srbije na Kosovu i Metohiji“, poručio je Djurić.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još