• Početna>
  • Vesti>

Svetski Dan životne sredine obeležen na severu Kosmeta

Svetski Dan zaštite životne sredine koji se danas obeležava u čitavom svetu obeležen je i na severu Kosova i Metohije akcijama NVO InTER.

Projektna menadžerka NVO InTER, Marija Milenković, rekla je da se svetski Dan zaštite životne sredine obeležava u celom svetu.

„Na severu Kosova Institut za teritorijalni i ekonomski razvoj (InTER) je ovaj dan obeležio oslikavanjem edukativnog murala na temu zaštite životne sredine u osnovnim školama „Vuk Karadžić“ u Zvečanu i „Branko Radičević“ u Kosovskoj Mitrovici. Pored toga smo, u Zvečanu, održali edukativne radionice na ovu temu sa učenicima 3. I 4. razreda. Ova aktivnost “

Ivan Zaporožac, direktor OŠ „Branko Radičević“ naglasio je da se OŠ Branko Radičević rado odaziva akcijama ovog tipa.

„Jako lepa i zanimljiva tema u koju se škole rado uključila zahvaljujući NVO InTER. Danas smo tu da našim đacima i kolektivu pokažemo šta znači zaštita životne sredine i koliko to nama znači za našu budućnost. OŠ „Branko Radičević“ se nalazi, to znaju stari Mitrovčani koji mnogo godina žive ovde, na mestu gde je bio jedini park u severnom delu Kosovske Mitrovice. Tu je izgrađena ova škola, i mi kao škola svakoga trenutka mislimo kako nadoknaditi to zelenilo koje je izgubljeno izgradnjom ove škole i svake godinje mi posejemo bar jedno drvo kako bi zaštitili životnu sredinu“ rekao je Zaporožac.

Aleksandar Mišić, učenik 5. razreda OŠ „Branko Radičević“ je odgovorio ne pitanje koliki je značaj životne sredine.

„Veoma je bitna jer mi biljke obično koristimo za nameštaj, u ishrani, za lekove i začine i za još mnogo toga što je nama veoma bitno. Treba da prestanemo da toliko sečemo šume jer će jednom nestati i mi nećemo imati životne resurse i verovatno nećemo biti tu kada nestane životna sredina“ rekao je Mišić.

Svetski dan zaštite životne sredine je dan koji se obeležava u celom svetu svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine. Taj datum je odredila Generalna skupština UN jer se tog dana održala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972.

Comments

Pročitaj još