Priština krši primenu sporazuma o poseti zvaničnika

Kancelarija za Kosovo i Metohiju, povodom informacija u medijima da je republičkom ministru Aleksandru Vulinu „zabranjen“ boravak u našoj južnoj pokrajini, apeluje na predstavnike Evropske unije da spreče kontinuirano samovoljno i jednostrano kršenje primene Sporazuma o posetama zvaničnika od strane Prištine i uskraćivanje elementarnih ljudskih prava i sloboda građanima Republike Srbije na teritoriji Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija.

Pozivati se na nepostojeći presedan, kako bi se zvaničnicima Republike Srbije onemogćio boravak na Kosovu i Metohiji, jeste još jedan u nizu postupaka kojima Priština otvoreno poručuje da ne želi dijalog i da tamošnje privremene institucije samouprave ne obavezuju aranžmani dogovoreni u Briselu.

Pozivati se na primer Atifete Jahjage i njene nerealizovane posete Beogradu kao izgovor za ovako neodgovorno i necivilizacijsko postupanje je najblaže rečeno nepristojno, jer građanki Jahjagi nijednog trenutka nije bilo uskraćeno pravo da boravi u centralnoj Srbiji.

Priština je očigledno odlučila da tokom predizborne kampanje na Kosovu i Metohiji trenira izolacionizam po receptu Envera Hodže, a Evropska unija, koja je garant primene dogovorenog u briselskom dijalogu i koja se stara o vladavini prava na Kosovu i Metohiji, trebalo bi da odlučno reaguje na pokušaj oživljavanja takvih arhaičnih i prevaziđenih ideoloških i društvenih modela.

Podsećamo još jednom da, za razliku od Beograda, koji slobodu kretanja garantuje svim građanima i građankama sa teritorije AP Kosovo i Metohija, Priština jednostrano i bez ikakvog osnova to pravo uskraćuje velikom broju ljudi, jer ne priznaje lične karte izdate od strane izmeštenih policijskih uprava sa KiM, pasoše Republike Srbije sa oznakom Koordinacione uprave za KiM Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, kao ni srpske vozačke dozvole građana koji žive na Kosovu i Metohiji.

Takođe podsećamo da je u proteklih nekoliko meseci bilo nekoliko ničim opravdanih i obrazloženih odluka da se visokim zvaničnicima Republike Srbije onemogući poseta našoj južnoj pokrajini, na šta Beograd nije reagovao potezima koji bi bili u neskladu sa našim doslednim opredeljenjem za dijalog i civilizovano rešavanje nesuglasica.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."