North City 2017: Najbolje za kraj

Nastupom Ratko Zjača – Simone Zankini kvarteta i  hedlajnera ovogodišnjeg festivala  Kriston Ingram Kingfiša, sinoć je u Domu kulture u Zvečanu zatvoren 15. jubilarni međunarodni džez i bluz festival North City 2017.

Ratko Zjača, virtuoz na gitari i Simone Zankini, čovek koji je imao dovoljno hrabrosti  da u zemlji  u kojoj je harmonika sakralni instrument, manipuliše njome na sasvim drugačiji način , otvorili su završno veče festival.

Njihova svirka je  vožnja po neravnom terenu.  Gitarske džez bravure i cika harmonike,  dizale su i spuštale iznenađenu publiku , nenaviknutu na te nove kombinacije muzičkih začina. I kao u pravoj vožnji, nekima je nakon izlaska iz sale taj ugođaj prijao a bilo je i onih kojima velike krivine izazivaju mučninu.

Zjača i Zankini sviraju zajedno od 2009. i do sad su izdali tri albuma.

“Čuo sam za ovaj festival. Par prijatelja mi je reklo da ima dugu tradiciju ali nisam očekivao da je na ovako visokom nivou,  da imate ovako ozbiljnu publiku i salu. Jako sam prijatno iznenađen”, kaže Zjača.

Zankini je takođe impresioniran ozbiljnošću festival a.

“Ponosan sam što imate festival sa tradicijom dugom 15 godina. Ponosan sam na vas. Veoma dobra atmosfera”, kaže Zankini.

Na pitanje da li zna kako se harmonika koristi  na Balkanu, on kaže da poznaje manje-više balkansku muziku ali da nije tako dobar u izvođenju.

“Znam da je harmonika jako popularan instrument ovde. Uvek kada sam bio u dodiru sa muzičarima sa ovog područja, pitao sam ih da mi otkriju taj specifičan kod po kome sviraju. Ovde je jedna od   najkomplikovanijih , popularnih, tradicionalnih škola harmonike. Veoma je važna”, kaže Zankini.

Obojica se slažu da je njihova muzika onako prepuna kontrasta,originalna,  teška za praćenje ali primetili su da je publika odlično odreagovala i bila veoma zainteresovana.

Kažu, njihov zadatak je da   daju nov osećaj ali i da obrazuju publiku, da je nauče na neku novu, drugačiju muziku. Ipak, kažu, nakon prvobitnog iznenađenja, osetila se magija u sali.

Mladi Kriston Irving Kingfiš zapalio je publiku proverenim bluz zvukom. Jedan od najboljih bluz gitarista i bluz vokala  sadašnjice, izdvaja se svojim godinama. Kingfiš ima osamnaest godina i među kolegama je poznat kao čudo od deteta.  Predviđaju mu sjajnu karijeru.

Svoju neverovatnu nadarenost obrazlaže  činjenicom da dolazi iz muzičke porodice, time što  živi i obrazuje se u Misisipiju i nekom prevremenom zrelošću.

Kada je dobio poziv organizatora, nije mnogo razmišljao.

“Jedino što mi je palo na pamet je: Super, još jedna zemlja u koju ću da idem”, kaže mladi umetnik.

Tokom koncerta, sasvim neočekivano, Kingfiš je sišao sa bine i ušao u publiku koja je bila oduševljena ovim gestom…. Dizanje intimnosti sa publikom na viši nivo i želja za zbližavanjem uvek se dešavaju spontano. Publika to oseti I pozdravi burnim aplauzom.

“Nemam običaj da to radim. Ne silazim sa scene. Večeras publika je bila sa mnom I ja sam to učinio” , kaže Kingfiš.

Ovim koncertima, završen je ovogodišnji jubilarni džez i  bluz festival North City.  Pet dana fantastične muzike za posetioce koji su položili ispit i od izvođača lično dobili epitet kulturne, senzibilne publike koja odlično razume džez i bluz pismo.

Pet dana teške glavobolje za organizatore koji su takođe bili na visini zadatka još jednom zadali domaći organizatorima svih ostalih džez i bluz festivala u zemlji i region.

Podsetimo, organizatorifestivala North City  je Unija M a pokrovitelji su Kancelarija EU na Kosovu, Ambasada SAD-a u Prištini, Privremeni organ Opštine Kosovska MItrovica, Opština Severna MItrovica, Studentski centar Priština – Kosovska MItrovica i mnogi drugi.

 

 

Comments

Pročitaj još