Kancelarija za KiM: Atifete Jahjaga nije pokušala da uđe iz AP Kosovo i Metohija na područje centralne Srbije

Iako ne želimo da polemišemo sa intuitivnim procenama pojedinaca da Atifeti Jahjagi, građanki Republike Srbije sa prebivalištem na području Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija, ne bi bilo dozvoljeno da sa područja Pokrajine uđe na područje centralne Srbije da je to pokušala na nekom od administrativnih prelaza, dužni smo da javnost obavestimo o okolnostima vezanim za njenu nerealizovanu posetu, kaže se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

“Atifete Jahjaga se nije pojavila na administrativnom prelazu Merdare, ali se sa teritorije AP KiM juče pojavila neidentifikovana muška osoba u civilnom odelu, opremljena sredstvima veze, koja se kod pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije raspitivala o detaljima posete. Radnici policije na administrativnom prelazu su, sledeći bezbednosne procedure, odmah obavestili pretpostavljene o ovom pokušaju narušavanja bezbednosti gospođe Jahjage.

Dakle, da ponovimo, građanka Atifete Jahjaga ni juče ni danas nije pokušala da sa područja AP KiM uđe na područje centralne Srbije. A ovom prilikom podsećamo da su privremene institucije samouprave u Prištini u proteklih nekoliko meseci u više navrata, suprotno Sporazumu o posetama zvaničnika i bez ikakvog osnova, onemogućile boravak građanima i zvaničnicima Republike Srbije na Kosovu i Metohiji. Bez obzira na ta jednostrana kršenja aranžmana dogovorenog u Briselu, Beograd će nastaviti da dosledno sprovodi Sporazum o posetama zvaničnika i sve ostale sporazume” kaže se u saopštenju.

“Takođe, važno je naglasiti da, za razliku od Beograda, koji slobodu kretanja garantuje svim građanima i građankama sa Kosova i Metohije, Priština jednostrano i bez ikakvog osnova to pravo uskraćuje velikom broju ljudi, jer ne priznaje lične karte izdate od strane izmeštenih policijskih uprava sa KiM, pasoše Republike Srbije sa oznakom Koordinacione uprave za KiM Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije, kao ni srpske vozačke dozvole građana koji žive na Kosovu i Metohiji”, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Podsetimo, bivša predsednica Kosova Atifete Jahjaga trebalo je da boravi u Beogradu na festivalu “Mirëdita, dobar dan”. Do posete nije došlo, kako je izjavila ranije danas, jer joj Srbija nije omogućila bezbednost i kako navodi time #teško prekršila briselski Sporazum o posetama visokih zvaničnika”.

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."