• Početna>
  • Vesti>

Glavni program North City festivala počeo koncertima Damjan Pejčinoski trija i IrieFM-a

Prve glavne večeri 15. Jubilarnog džez i bluz festivala North City 2017. U Domu kulture Trepća u Zvečanu, domaćoj publici su se predstavili makedonski  Damjan Pejčinoski trio i beogradski rege bend IrieFM.

Damjan Pejčinoski trio je na  tri gitare, doneo džez u njegovom najpitkijem i najtoplijem izdanju. Na džez potki, vezli su se redom makodinski melos, evergrin muzika ali i klasika.

Pejčinoski kaže da  im je upravo to I cilj – pronaći formu da se instrumentalna muzika približi svima. .Tako su se sinoć mogle čuti I obrade poznatih  pesama  poput Devojko mala ali I čuvena pesma Kaži zašto me ostavi, za koju se, na iznenađenje publike ispostavlja da je stara grčka pesma koja je kasnije doživela obrade – najpre na makedonskom, a onda I na srpskom jeziku.

“Tražio sam neku formulu, recimo Vlatko Stefanovski obrađuje makedonske etno stvari. Da ćemo uraditi bolje, ne verujem, to je već izuzetno urađeno, ali starih evergrin melodija nema u gypsy džezu, zato sam to pokušao da uradim, da nađem neku novu formulu, da se dopadnem I onim ljudima koji ne slušaju samo instrumentalne stvari, da budemo malo komercijalniji, ali da ne izgubimo muzičke vrednosti” rekao je Pejčinoski.

Nakon gostiju iz Makedonije, publici se predstavio beogradski   vokalno-instrumentalni sastav IrieFM.

Poznati prestonički ruts-rege bend koji je svojim poslednjim numerama pokazao koliko poštovanja ima I za neke druge ritmove iz 80-ih godina poput dobrog popa I disko muzike. Na festival najvećem evropskom rege festival Rototo održanom u Udinima u Italiji  2012.godine,  proglašeni su za najbolji rege bend u Evropi.

Vukašin Marković vođa Irie FM  je naiskrenije zadivljen festivalom i ogromnim brojem interesenata za dorbu muziku. U Beogradu, keže dobrih koncerata je sve manje a posela sun a sve strane.

“Malo Beograd treba I da se postidi kakav festival postoji ovde I da se postidi koliko više ne posvećuje pažnju  Guittar Art festivalu I festivalima koji se trude da neguju nešto što podrazumeva neku ljudsku plemenitost I nekakvu etiku I neki intelekt, već je sve samo svedeno na poselo.

Ovo je jedan divan festival I drago mi je što sam video I mlade ljude u publici. Iskreno, ne mogu da verujem da ovo postoji ovde jer znam da vas snalaze razne nedaće, ali uprkos svemu tome vi pravite nešto ovako što je,  otvoreno rečeno, nekog u Beogradu briga da radi.

“Od mene imate zaista duboko poštovanje I zahvalnost za to što imate želje, nerava I uopšte kapaciteta da se bavite u ovakvom vremenu ovakvim stvarima I da ovoj sredini omogućavate zaista eksploziju na svetskom nivou. Utisci  su sjajni, dočekani smo ovde kao prijatelji , to je sve što je nama važno, sve je bilo profesionalno obavljeno, zaista mesto gde bi voleli da se vratimo svaki put”,  rekao je Marković.

Pre muzičkog dela programa, u holu Doma culture, otvorene je izložba slika “Đavo pleše džez” mladog stvaraoca Stefana Stevanovića. Izložbu je otvorio recenznt izložbe istoričar umetnosti dr Velimir Matanović.

“Mladi umetnik koji izašao iz školskih šablona I pokušao da napravi svoj rukopis. Ovo je simbolizam, svesno deformiše predmete I figure a uprkos tome taj rukopis je čitljiv. Deformisana linija, ritam, koloristika, orkestracija boja Sjajan sklad” rekao je Matanović.

Mladi umetnik kaže da je izložbu posvetio muzičarima koji su pre mnogo godina doneli džez na ovaj prostor i svim mladim ljudima koji, uprkos moru šunda i kiča se opredeljuju da sviraju džez.

Na glavnoj bini u Zvečanu večeras   od 21h nastupa  Ratko Zjača – Simone Zanchini kvartet , a festival  od 22.30h zatvara mladi američki gitarista Christone “Kingfish” Ingram.

Naslovna fotografija: Nikola Grujić

Comments

Pročitaj još