Međunarodni dan deteta obeležen u K. Mitrovici

Međunarodni dan deteta, 1. jun, obeležen je danas u Kosovskoj Mitrovici na platou iza STŠ „Mihajlo Petrović Alas“. U progrramu su učestvovali polaznici ŠOSO Kosovski božur, horivi osnovnih škola Branko Radičević i Sveti Sava, KUD Zvečan, Plesni klub „Crni vukovi“, galerija „Akvarijus“, Fakultet umetnosti i igraonica „Mrvica“ a mališani su uživali crtajući prstima, u  oslikavanju lica I mnogim drugim aktivnostima.

Ivana Milosavljević, direktor zonske kancelarije UNICEF-a u Zvečanu kaže da se ova manifestacija održava tradicionalno i da se primenjuje metodologija deca za decu.

„Ovo je dan za decu gde oni predstavljaju svoje talente, koliko i šta sve mogu. To ne isključuje odrasle koji mogu da dođu i da se prisete kako je bilo kada su bili mali i lepih trenutaka. Apelujem na odrasle, posebno one koji se bave decom i dečijom zaštitom da razmisle šta smo uradili i šta možemo da uradimo kako bi smo poboljšali kvalitet života deteta“ rekla je Milosavljević.

Miljana Bulatović iz galerije „Akvarijus“ je objasnila da deca danas rade ono što rade u galeriji u malom ateljeu.

„Danas je u pitanju jedan veliki crtež dužine 5 metara koji nosi ispisane poruke dečijih prava i šta deca vole. To je bio njihov izbor, dobili su zadatak da to osmisle i danas to radimo“ rekla je Bulatović.

Slavica Radenković, učenica drugog razreda kaže da joj se dopada manifestacija jer ima dosta dece.

„Pošto je danas zvanični Dan deteta crtamo decu, ljude portrete, pišemo“ rekla je Slavica.

Program su organizovale nevladine organizacije Santa Maria, Domovik i Karitas uz finansijsku podršku Zonske kancelarije UNICEF-a u Zvečanu.

Comments

Pročitaj još