• Početna>
  • Vesti>

Građani Srbije sa prebivalištem na Kosovu građani drugog reda

Od početka maja 2015. godine, građanima Srbije sa prebivalištem na Kosovu zabranjeno je da prelaze granične prelaze sa pasošima koje izdaje Koordinaciona uprava Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije. Pasoši Koordinacione uprave izdaju se od avgusta 2009. godine samo za državljane Srbije koji imaju prebivalište na Kosovu i karakteristika ovih pasoše je da su isključeni iz režima vizne liberalizacije odobrene građanima Srbije 2009. godine, stoji u saopštenju NVO Aktiv.

U saopštenju se ističe da ovi pasoši građane Srbije sa prebivalištem na Kosovu čine građanima drugog reda, diskriminisane na osnovu prebivališta, imaoci ovih dokumenata su dodatno diskriminisani, sada i od strane vlade Kosova ali i pojedinih ambasada na Kosovu.

“Prema članu 3 kosovskog Zakona o državljanstvu, stavovima 1 i 2 propisuje sa: Državljanin Kosova može biti i državljanin jedne ili više drugih država. Sticanje i održavanje drugog državljanstva ne rezultira gubljenje državljanstva Kosova. Dvostruko državljanstvo podrazumeva i da građani mogu koristiti putna dokumenta koja žele i pravo građana Kosova na pasoše koje izdaje Koordinaciona uprava Republike Srbije ne sme biti osporavano, ni Srbima, niti bilo kojoj drugoj etničkoj zajednici koja ispunjava kriterijume za državljanstvo Republike Srbije ili bilo koje druge zemlje. Takođe, pasoši Koordinacione uprave ne mogu biti osporavani argumentom da ih izdaju “paralelne institucije Republike Srbije na Kosovu” jer je Koordinaciona uprava centralna institucija Republike Srbije smeštena u Beogradu” navodi se u saopštenju.

Ističe se da su u proteklim godinama određene ambasade na Kosovu odbijale da pruže konzularne usluge imaocima ovih pasoša, ali su ubrzo takve odluke povlačili ali da i dalje postoje ambasade koje nastavljaju sa ovakvom praksom koja je u suprotnosti sa osnovnim načelima poštovanja ljudskih prava i i krši zakone koji su na snazi na Kosovu.

“Pozivamo sve odgovorne, ali prvenstveno Vladu Kosova, da prestanu sa selektivnom implementacijom zakona i prepoznaju pravo građana Kosova na dvojno državljanstvo.  Takođe, ovim putem podsećamo i javnost i brojne organizacije kako međunarodne tako i lokalne koje se bave ljudskim pravima na Kosovu da Vlada Kosova nije obezbedila jednak pristup svim svojim građanima putnim i identifikacionim dokumentima. Tako danas na Kosovu postoje grupe ljudi koji ne mogu da izvade kosovske lične karte, pa samim tim i pasoše i ostala dokumenta, ali zato im se osporava legalnost preostalih dokumenata koje poseduju” stoji u saopštenju.

NVO Aktiv poziva EU da revidira svoju ocenu da je Kosovo ispunilo tehničke preduslove za viznu liberalizaciju imajući u vidu da je jednak pristup svih građana putnim i identifikacionim dokumentima prvi od tehničkih kriterijuma postavljenih pred kosovsku vladu.

 

Comments

Pročitaj još