Ambasada SAD-a poziva na kredibilne i mirne izbore

Pošto sezona kampanje počinje danas, Ambasada SAD ponovo poziva sve političke kandidate da se založe za slobodne, kredibilne i mirne izbore, navodi se u saopštenju dostavljenom našoj redakciji.
Na ovim izborima, mi ćemo pomoći Kosovu u ispunjavanju evropskih standarda raspoređivanjem izborno-posmatračkih timova u celoj zemlji na dan izbora.

Nažalost, već ima verodostojnih navoda o zastrašivanju u vezi izbora. Na više mesta na Kosovu, politički kandidati, novinari, i njihove porodice su takođe dobili pretnje. Najoštrije osuđujemo svakog ko pokušava da utiče na izborni proces ili na izbor glasača putem ovih mehanizama. Očekujemo od svih građana, uključujući i one koji teže da budu budući lideri Kosova, da javno govore protiv ove vrste ponašanja, i podržavamo napore radne grupe za izbore i Kosovske policije da istraži takve slučajeve, kaže se dalje u saopštenju.

Građani zaslužuju otvoreni i transparentni izborni proces gde svi kandidati imaju pravo da ih građani čuju, članovi medija imaju parvo da dele informacije o izboru bez zastrašivanja ili nasilja, i svi glasači imaju pravo da sami odluče bez ikakovog pritiska iz vani. Ambasada se nada da će se kandidati držati ovih standarda tokom sezone kampanje, i da će birači ostvariti svoje pravo glasa, i mudro odabrati one kandidate koji će najbolje zastupati interese građana i države koja teži da nastavi putem evro-atlantskih integracija, zaključuje se u saopštenju američke ambasade na Kosovu.

Comments

Pročitaj još