• Početna>
  • Vesti>

Tibor Nađ i Blues hallter na 15. North city festivalu: Bluz je ekspresija samog srca

Nastupom novosadskog sastava Blues halter, sinoć je u Kosovskoj Mitrovici počeo 15. jubilarni džez i bluz festival North city 2017.

Ovaj bend broji preko trideset godina. Frontmen Tibor Nađ našoj publici predstavio se na prošlogodišnjem festivalu, kada je promovisao svoju knjigu “Isceljujuća moć bluza”.

Užitak je slušati ih kako bluz sviraju, a podjednako je lepo slušati Nađa dok u bluzu priča.

“Džez može i notalno da se zapiše. Bluz ne može. Bluz je muzička ekspresija samog srca, osećaja…. Svi mi u sebi nosimo taj bluz, taj osećaj… Svi smo bili i tužni i radosni…svašta nam se nešto ispodešavalo…. kada izbacimo to iz sebe – to je to.. Bluz je kada to nešto, podelimo sa nekim…Kod bluza je bitno da taj osećaj ne zadržavamo u sebi, inače ćemo eksplodirati. To je ta isceljujuća moć bluza. Isceljujemo sami sebe a ako neko to prepozna pa kaže: „E, to se i meni desilo“, onda isceljujemo i drugoga. U tpme je veličina bluza“, nadahnuto govori Nađ.

Glavni problem današnjeg sveta je što se stidi da govori o svojim osećanjima, smatra Nađ i dodaje: „ Bluz ruši tu barijeru“.

Kaže celog života svira bluz, čita o bluzu, živi bluz. Bluz ga je naterao i da propiše.

„Prvo sam počeo da sviram, pa da čitam knjige o bluzu, prevodio sam ih a onda mi je palo napamet zašto i ja na našem jeziku ne bih mogao da napišem nešto, da podelim to svoje iskustvo. Moje viđenje o tom kako je ova muzika nastala, kakav značaj ima, koja je njena budućnost. Ono što nisam mogao da napišem rečima, ono što nije moglo da u nju stane,  to večeras putem koncerta dopunjavam, zaokružujem priču“, kaže Nađ.

Blues hallter je publici festivala doneo oko tri sata odlične svirke,

15. North City festival se nastavlja večeras u 21h, nastupom Milice Dobrić kvarteta a potom i makedonskih gostiju – grupe Kabadajas.

Oba koncerta biće održana u baru Soho.

Podsetimo, festival North City organizuje Unija M a pokrovitelji su Kancelarije EU na Kosovu, MTS, Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica, Studentski centar Priština – Kosovska Mitrovica, Opština Severna Mitrovica i mnogi drugi.

 

Comments

Pročitaj još