• Početna>
  • Vesti>

Ekipa OŠ “Leposavić” najbolja na takmičenju Pokrajinskog Crvenog krsta

Ekipa OŠ “Leposavić” iz Leposavića pobednik je regionalnog  takmičenja ekipa osnovnih škola obuhvaćenih  programom „Smanjenje rizika i ublažavanje posledica od elementarnih nepogoda i drugih opasnosti u lokalnoj zajednici“ održanog danas u Kosovskoj Mitrovici.

Drugo mesto, u konkurenciji od osam osnovnih škola sa područja Kosova i Metohije, osvojila je OŠ “Sveti Sava” iz Kosovske Mitrovice, dok je treća ekipa OŠ “Vuk Karadžić” iz Zvečana.

Najbolja  ekipa kao nagradu je dobila desetodnevnu letnju školu Crvenog krsta u Baošiću.

Koordinator Programa za delovanje u nesrećama u Crvenom krstu Kosova i Metohije Vojin Drobnjaković kaže  da je u  saradnji sa Crvenim krstom Srbije projekat ove godine pokrenut   u 10 škola na teritoriji Republike Srbije. Od toga,  dve su na Kosovu i Metohiji  – u Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću, a u saradnji sa UNICEF-om,  uključene su još tri škole – u Zvečanu,  Zubinom Potoku i Gračanici.

” Kroz 12 tematskih jedinica deca uče o merama prevencije i pravilima ponašanja u vanrednim situacijama kao i nekim situacijama koje ih mogu zadesiti u svakodnevnom životu. Ona su se kroz veoma  kreativan i  radioničarski rad, upoznala sa svim tim situacijama – kako se ponašati u njima i koje su mere prevencije vezano za same situacije. Fokus smo stavili na neke vanredne  situacije  karakteristične za našu oblast, kao što su požari, poplave, ekstremni zimski uslovi i drugo”, ističe Drobnjaković.

Ovaj program se završava u junu, sa krajem školoske godine, a postoje najave da će u ovaj projekat, kako Drobnjaković kaže, s jeseni biti uključene i škole u Obiliću i Prilužju.

Comments

Pročitaj još