• Početna>
  • Vesti>

Hapšenje srpskih mladića u Plemetini sramotno i kukavičko ponašanje Prištine

Hapšenje dva srpska mladića u Plemetini za „izazivanje mržnje, razdora, nacionalne, rasne, verske ili etničke netrpeljivosti“ zbog ispisivanja grafita, u atmosferi u kojoj su Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno na meti najdirektnijih pretnji zločinom, jeste sramotno i kukavičko ponašanje privremenih inistucija samouprave u Prištini.
Policija i tužilaštvo na Kosovu i Metohiji danas su time dokazali da su instrument u apsurdnoj kampanji u kojoj se pojedini albanski političari, od kojih neki i vršioci najviših funkcija u privremenim pokrajinskim institucijama i lideri pojedinih albanskih stranaka, utrkuju ko će više i originalnije da mrzi Srbe.

Ukoliko je Prištini zaista stalo do skladnih međunacionalnih odnosa i pomirenja, trebalo bi za početak da budu uhapšeni oni koji su proteklih sedmica srpskom narodu pretili nasiljem i etničkim čišćenjem.

Upozoravamo nasilnike, bili oni u civili ili uniformama, da ne maltretiraju srpsku decu, a od predstavnika međunarodne zajednice u Prištini zahtevamo da aktivnije obuzdaju raspomamljeni šovinizam pojedinih albanskih političkih lidera i stanu na put nekontrolisanom rasplamsavanju antisrpske histerije.

Sa zabrinutošću konstatujemo i da su lica, od kojih je jedno maloletno, u saopštenju policije identifikovana punim prezimenom i prvim slovom imena, što je najflagrantnije kršenje ljudskih prava i otvoreni poziv na nasilje, a govori mnogo i o demokratskoj svesti i profesionalnosti medija u pokrajini koji su takvo saopštenje preneli bez uredničke intervencije, navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Comments

Pročitaj još