Ramuš Haradinaj kandidat za premijera Kosova

Ramuš Haradinaj, lider Alijanse za budućnost Kosova, kandidat je za premijera velike predizborne koalicije sklopljene sa Demokratskom partijom Kosova Kadrija Veseljija i Inicijativom za Kosovo, Fatmira Ljimaja. To znači da je Veselji odustao od pozicije premijera. Haradinaj je do sada bio jak kritičar Demokratske partije i Demokratskog saveza, koji su bili u vladajućoj koaliciji.

Dosadašnja vladajuća Demokratska partija Kosova, te koalicija iz opozicije, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo, potpisale su predizborni koalicioni sporazum o zajedničkom nastupu na prevremenim parlamentarnim izborima 11. juna, potvrdila je Miradije Mavrići iz Centralne izborne komisije Kosova. U toj koaliciji je još 10 manjih partija.
Ove partije postigle su sporazum nekoliko minuta pre ponoći, kada je istekao rok za predaju predizbornih koalicija.
“Bez ikakve sumnje ova koalicija će biti pobednička 11. juna”, izjavio je portparol Alijanse za budućnost Kosova, Muharem Nitaj na vanrednoj konferenciji.

Enver Hodžaj, potpredsednik Demokratske partije, potvrdio je na vanrednoj konferenciji da će Haradinaj biti kandidat za premijera, a da će Kadri Veselji biti nosilac zajedničke liste.

“Interesi građana Kosova su ubedili predsednika partije da postoji jedna zajednička rukovodilačka ekipa”, kazao je Hodžaj, dodajući da će takva koalicija imati smelosti da stvori nova radna mesta i pokrene ekonomski razvoj.
“To je razlog zašto su se Kadri Veselji i Ramuš Haradinaj ujedinili. Da zajedno oživimo nov početak za Kosovo”, dodao je Hodžaj.
Demokratska partija je prethodno Kadrija Veseljija kandidovala za premijera.

Haradinaj je nakon pada Vlade prošle nedelje kazao da ova partija ima svoju “crvenu liniju” i da ne postoji nikakav predizborni ili postizborni sporazum sa dosadašnjim partijama na vlasti. Haradinaj se žustro protivio spornom Sporazumu o demarkaciji, te kazao da će u slučaju da on dođe na vlast trenutna verzija demarkacije biti opovrgnuta.

Nitaj iz Alijanse za budućnost Kosova je na konferenciji za novinare rekao da je kandidatura Haradinaja za premijera promenila situaciju.
Što se demarkacije tiče, Nitaj je rekao da se stav po tom pitanju neće promeniti.
“Sporazum je ocenjen kao štetan, a to je shvatila i Demokratska partija Kosova. Prema tome, taj sporazum nije mogao da se ratifikuje dve godine”, istakao je on.

Do ovakve situacije je došlo nakon što su u utorak uveče predizborni sporazum potpisali Demokratski savez Kosova dosadašnjeg premijera Ise Mustafe i Alijansa za novo Kosovo Bedžeta Pacolija. A nešto ranije, koaliciji su se pridružili i aktuelna gradonačelnica Đakovice, Mimoza Kusari Ljilja i nezavisni poslanik Iljir Deda.
Od albanskih partija, jedino je pokret Samoopredeljenje ostao van svake koalicije, čiji su članovi ubrzo reagovali protiv pomenutih dešavanja.
“Već neko vreme govorimo da su Alijansa i Inicijativa ušli u koaliciju sa Demokratskom partijom. Onda kada su prevarili ujedinjenu opoziciju. Večeras su je samo ozvaničili”, napisao je Dardan Molićaj iz ovog pokreta.

Skupština Kosova je prošle nedelje izglasala nepoverenje vladi odlazećeg premijera Ise Mustafe, lidera Demokratskog saveza Kosova (DSK), a odlučujući glasovi su bili glasovi njegovog koalicionog partnera, Demokratske partije Kosova (DPK), doskorašnjeg predsednika Skupštine Kadrija Veseljija. Srpski poslanici u parlamentu takođe su glasali za nepoverenje vladi.

Izvor: Slobodna Evropa

Comments

Pročitaj još