Drecun: Potrebno je jedinstvo sa vladom u Beogradu

Predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun smatra da je cilj bivših pripadnika OVK da izazovu razjedinjenost srpskog političkog faktora jer im je neophodno da dobiju bar četiri sigurna glasa srpskih predstavnika da bi progurali zakone poput zakona o vojsci. Drecun kaže da je važno održati jedinstvo srpskih predstavnika na KiM.

Ministarka pravde Nela Kuburović predstavila je Savetu bezbednosti šta se dešavalo poslednjih meseci na Kosovu i Metohiji i zatražila jasnu osudu i ogradu.

“Znaju svi ambasadori veoma dobro kakva je situacija – jedno je ono što znaju, drugo ono što govore. Pored srpske strane koja je vrlo realno predstavila situaciju, kao i ruski i kineski ambasador, imali smo sinhronizovanu kampanju pojedinih zapadnih zemalja, pre svega SAD, Velike Britanije, Francuske, koja otkriva pozadinu i čini jasnijim ponašanje Albanaca u regionu, od velikoalbanske retprike do pretnji koje Ramuš Haradinaj upućuje Srbiji”, rekao je predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun gostujući u Dnevniku RTS-a.

Drecun smatra da je to sinhronizovana akcija i da su izlaganja zapadnih ambasadora pokazala da je to početak kampanje koja treba da se završi potpunom eliminacijom Unmika sa Kosmeta.

“Očigledno žele da krenu u novi proces gašenja Unmika i da pokušaju da problem Kosmeta izvuku iz UN gde su došli do tačke gde dalje ne mogu da napreduju, u smislu da Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija. Žele da, kako je britanski ambasador rekao, taj problem prebace na Brisel, misleći da će EU moći to da reši. To upućuje da ćemo imati snažne pritiske da Kosovo postane članica Unseka do kraja godine. Mislim da za to treba da se pripremimo”, smatra Drecun.

Pred istek roka za prijavu koalicija za parlamentarne izbore na KiM, objavljeno je da su DPK, Alijansa za budućnost Kosova i Inicijativa za Kosovo potpisale sporazum. Prethodno su se o zajedničkom nastupu dogovorili Demokratski savez Kosova dosadašnjeg premijera Mustafe i Bedžet Pacoli.

“Na izbore idu lideri bivše OVK. Ja sam u više navrata upozoravao na ovakav razvoj dok je Haradinaj čekao odluku o izručenju u Francuskoj. Bilo je potpuno jasno da je to nameštena igra preko Kadrija Veseljija, koji je blizak pojedinim francuskim obaveštajnim strukturama, da bi se podigao rejting Haradinaju i da kako bi dobio više glasova, pa da pripadnici bivše OVK formiraju izvršnu vlast posle izbora”, objasnio je Drecun.

Navodi da bi im to bila odbrana od Specijalnog suda.

“Ako zauzmu vodeće pozicije – Veselji bude premijer, Haradinaj prvi potpredsednik vlade ili predsednik parlamenta, biće delikatno da ih tužilaštvo zaduženo za zločine OVK sve stavi na optužnicu jer će obezglaviti kompletan politički vrh i to će dovesti do destabilizacije”, rekao je Drecun.

Predsednika skupštinskog Odbora za KiM zabrinjava i objedinjeni velikoalbanski nastup partija koje su proizašle iz OVK.

“Cilj je da u narednom periodu pojačaju retoriku protiv srpskog naroda i da izazovu razjedinjenost srpskog političkog faktora jer im je neophodno da dobiju bar četiri sigurna glasa srpskih predstavnika da bi progurali zakone poput zakona o vojsci”, istakao je Drecun.

Na pitanje da li se može prihvatiti tumačenje da je ta retorika namenjena za kampanju i da neće biti politika buduće vlasti, Drecun je rekao da ona ima dugoročniji cilj i da se ne odustaje od velikoalbanskog projekta.

“To može da dovede do ozbiljnih incidenata. Iza retorike stoje stranke koje imaju paravojne formacije. Udruženje veterana OVK ima svoje pripadnike po celom Kosmetu, ako dođe do političkih skupova, sa tako jakom retorikom lako je usmeriti negativnu pažnju mase prema srpskom narodu što može dovesti do incidenata. Mislim da ta retorika i ono što se dešava u Savetu bezbednosti UN priprema teren za budući rasplet oko Kosova”, naveo je Drecun.

Ističe da je važno da Srbi budu jedinstveni sa vladom u Beogradu.

“Srbi moraju biti jedinstveni, ako se razjedine umanjiće im politički uticaj na svim nivoima i otvoriti put za izglasavanje zakona koji direktno štete srpskim interesima i mogu da utiču na nestajanje srpskog naroda. Ako i bude više lista, mislim da je važno da pojedini predstavnici ne postanu moneta za potkusurivanje. Potrebno je jedinstvo sa vladom u Beogradu”, rekao je Drecun.

Izvor: RTS

Comments

Pročitaj još