Sinergija: Drugi dan konferencije “Super tata”

Konferencija OEK Sinergije “Super tata” koja se vodi pod nazivom “Aktivno očinstvo u prevenciji rodno zasnovanog nasilja” nastavlja se danas izložbom “Super tata + super mama” I debatom o aktivnom očinstvu.

Igor Simić, izvršni direktor OEK Sinergija, govorio je za naš radio o drugom danu ove akcije.

“Dok smo u prvom danu imali eminentne stručnjake koji su  govorili o problem neaktivnih očeva koji ne učestvuju u procesu vaspitanja svoje dece, danas smo taj nivo spustili na local. Rodeitelji koji su učestvovali u kampanji super tata učestvuju u debate na kojoj želimo da pronađemo način kako da animiramo mitrovčane da sve veći borj očeva postane super tata” rekao je Simić.

Takođe je govorio o aktivnom očinstvu.

“Ono što karakteriše aktivno očinstvo je odnos dete-roditelj. Imate situaciju da oni provode vreme zajedno na sportskim događajima, ali isto tako I kada nešto rade. Kako izgleda kada se muškarac igra. Mi smo mlađe generacije, ali možda oni stariji nisu imali prilike da vide svoje očeve u toj ulozi. Gospođa koja nam je radial fotografije pitala me je juče ko su ovi ljudi. Da li oni postoje, jesu li stvarni. Žena je mislila das u to glumci koje smo angažovali I fotkali. Takva je percepcija onih koji nisu uključeni u ovu priču” kazao je Simić.

Milenko Simić, koji uskoro postaje roditelj, je oduševljen jučerašnjom konferencijom i nada se da će i današnja biti informativna kao i jučerašnja.

„Mogu reći da je ovo par sati kvalitetno utrošenog vremena. Neke stvari ne bi trebale da budu kakve jesu, trebalo bi raditi suprotne stvari. Trebali bi da budemo super tate. Voleo bih da budem super tata kao što je moj otac meni bio super tata. Primeniću neke stvari koje sam juče video ovde i još mnogo više od toga“ rekao je Simić.

Aca Mitić je odgovorio na pitanje šta je u stvari super tata.

“Po meni, super tata je tata koji je našao balans između profesionalnog I privatnog, I koji provodi puno kvalitetnog vremena kako sa detetom, tako I sa suprugom I ostalim članovima porodice” rekao je Mitić.

Sanja Lazarević je takođe dala svoje viđenje super tate.

„Društvo se donekle modernizovalo i mladi muškarci su se osvestili da i oni treba da učestvuju u vaspitanju i obrazovanju svoje dece. Super tatu ne čini samo to, nije super tata onaj koji posveti pola sata, sat, šetnji, igranju i razgovoru sa svojom decom već onaj koji pomaže svojoj supruzi oko kućnih poslova, raspodele slobodnog vremena jer sve to čini jedan brak i porodicu stabilnijom“ kazala je Lazarevićka.

Na prvom danu konferencije govorio je Ilija Trninić sa Instituta za razvoj mladih i zajednice iz Banjaluke, a predstavljen je I video spot “Super tata”

Comments

Pročitaj još