• Početna>
  • Vesti>

Hiljadu knjiga za školske biblioteke na Kosovu i Metohiji

U okviru humanitarne akcije „Znanjem do pobede“, Univerzitetskoj biblioteci Univerziteta Priština sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, danas je uručeno hiljadu knjiga. Akcija je organizovana na inicijativu Omladinske organizacije „Ujedinjena Srbija“ iz Beograda, a uz podršku i pokroviteljstvo Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
Valentino Popović iz humanitarne organizacije „Ujedinjena Srbija“ istakao je da je u okviru prve faze akcije prikupljeno preko 15 hiljada knjiga.

“Akcija “Znanjem do pobede” će se naravno nastaviti, ali ova prva faza je imala za cilj da se opreme školske biblioteke na KiM. Univerzitetska biblioteka je dobila jedan ozbiljan fond knjiga zahvaljujući Centru za promociju nauke, ali posebno bih se zahvalio svim osnovnim I srednjim školama u celoj Srbiji koje su učestvovale u akciji u okviru koje je prikupljeno preko 15 hiljada knjiga”, rekao je Popović.

U okviru akcije, osnovnoj školi “22.decembar” u Restelici u opštini Gora juče je isporučeno oko 8 hiljada knjiga, a po rečima Popovića za Vidovdan se planira poseta Kosovskom Pomoravlju , Ranilugu, Velikom Ropotovu..

Prof. dr Aleksandar Jovanović, prorektor za međunarodnu saradnju i naučno – istraživačke projekte prištinskog Univerziteta rekao je da je u pitanju značajna donacija.

“Dobili smo 1000 knjiga za našu biblioteku. Istovremeno, Kancelarija za KiM je uspela da organizuje transport za 104 knjige koje nam je darovao “Prometej” iz Zemuna. Naš Unvierzitet ne spade u imućnije, još uvek se borimo da obezbedimo naučnu opremu, adekvatan prostor za studente itd., bibliotečki fond nam je stvarno siromašan i zaista nam mnogo znači ovo što smo dobili”, istakao je profesor Jovanović.

Rukovodilac Univerzitetske biblioteke Zoran Vukadinović zahvalio je donatorima , posebno Centru za razvoj nauke.

“Jednom godišnje nakon Sajma, sve ono što je štampano, a sto je od izuzetne naučne vrednosti, Centar poklanja jednoj od biblioteka i sada smo mi došli na red. Posebno im se zahvaljujemo , kao i svima koji su omogućili da prenesu knjige, obzirom da imamo problema sa prenosom knjiga kao i u turskom periodu, ali knjige su tu i obećavama da će u toku nedelje svih 1000 knjiga koje smo dobili biti u našem fondu i dostupne svim studentima”, naglasio rekao je Vukadinović.

Univerzitetska biblioteka, prema njegovim rečima, ima skoro 16 hiljada naslova i oko 10 hiljada serijskih publikacija, odnosno, časopisa. Dodao je da studenti imaju dobre uslove za rad, ali problem ostaje skučen prostor, te je izrazio nadu da će, prema najavama za izgradnju nove Univerzitetske biblioteke, za godinu dana imati reprezentativni prostor gde će studenti imati sve uslove kao i svi studenti u Srbiji.

Tokom akcije „Znanjem do pobede“, koja je trajala od 1. aprila do 1. maja, za opremanje školskih biblioteka na Kosovu i Metohiji prikupljeno je oko 15 hiljada naslova.

Comments

Pročitaj još