• Početna>
  • Vesti>

Pretučena bivša urednica Zerija i članica DPK Arbana Džara

Prištinski mediji su javili da je nešto posle ponoći ispred svog stana u Prištini pretučena Arbana Džara, bivša glavna i odgovorna urednica dnevnika Zeri, koja je pre nekoliko dana pristupila Demokratskoj partiji Kosova (DPK).

Ona je s povredama prebačena u Urgentni centar Kliničko-bolničkog centra, odakle je nešto kasnije otpuštena, javljaju danas mediji.

Napad na Džaru su osudili predstavnici asocijacija novinara Kosova i mnoge ličnosti, među kojima je i zamenik predsednika DPK i kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj.

“Duboko sam uznemiren zbog ovog kukavičkog napada. Šokiran sam da se to može dogoditi ženi, majci i pre svega smeloj aktivistkinji koja se nije ustručavala da svih ovih godina smelo i otvoreno kaže šta misli. Nismo uspeli da zaštitimo ženu koja izražava drugačije mišljenje”, napisao je Hodžaj na fejsbuku i pozvao organe reda da preduzmu mere na rasvetljavanju napada.

Predsednik Srpske liste Slavko Simić osudio je napad na novinarku Arbanu Džaru, rekavši da ovakvi događaji definitivno ne smeju da budu deo naše budućnosti.
“Siguran sam da novinari na Kosovu i Metohiji obavljaju svoje poslove profesionalno i to u vrlo otežavajućim uslovima, ali poštujući pre svega najviše etičke i profesionalne standarde. Nikako ne smemo dozvoliti da novinari postanu laka meta, i zato nadležni organi moraju preduzeti uverljive rezultate u vođenju istrage oko ovog i sličnih slučajeva u kojima su napadnuti novinari”.
Verujem da će nadležni organi sprovesti temeljnu i brzu istragu i privesti pravdi odgovorne osobe, rekao je Simić.

Arbana Džara je dobitnica mnogih novinarskih priznanja, a 2015. godine američki državni sekretarijat dodelio joj je nagradu za smelost i istraživačko novinarstvo.

Prošle nedelje predsednik DPK Kadri Veselji je predstavio Džaru kao jednu od najznačajnih ličnosti koje su se pridružile ovoj stranci.

Izvor: Slobodna Evropa i Radio Kosovska Mitrovica

Comments

Pročitaj još