Đurić: Brisel gubi autoritet u Prištini

Bojim se da izbori 11. juna neće značiti samo izgubljeno vreme već će biti uvertira u dodatnu političku radikalizaciju u Prištini, kaže direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ocenio je da Brisel gubi autoritet u Prištini i izrazio strahovanje da će izbori na KiM značiti ne samo izgubljeno vreme za dijalog Beograda i Prištine već i predstavljati uvod u dodatnu političku radikalizaciju.

Prema rečima Đurića, izbori u pokrajini uvek su značili moratorijum za dijalog i sprovođenje onog što je dogovoreno i zato će svi sporazumi, među kojima i onaj o fromiranju ZSO biti na marginama interesovanja političara u Prištini, budući da to nisu teme na kojima mogu da ostvare politički dobitak.

“Bojim se da izbori 11. juna neće značiti samo izgubljeno vreme već će biti uvertira u dodatnu političku radikalizaciju u Prištini. Ne samo tokom predizborne kampanje već i po formiranju nove vlade privremenih institucija,” rekao je Đurić za Politiku.

Albanska politička elita, kako je objasnio Đurić, do sada nije umela ili želela da dijalog nametne kao pozitivnu temu u javnosti, već ga je naprotiv koristila za demonstraciju političke rigidnosti i radikalizma.

“Sagovornike ne možemo da biramo i sačekaćemo da vidimo kakve su perspektive za nastanak dijaloga”, rekao je Đurić.

Na pitanje kada se može očekivati nastavak dijaloga, on je rekao da je Beograd spreman na dijalog, jer je to jedini način za rešavanje nesuglasica, ali da to nije slučaj sa drugom stranom.

Dok srpska strana poziva na dijalog, druga strana donosi rezoluciju o prekidu razgovora, upućuje poruke o stvaranju “Velike Albanije”, a pojedinci čak Srbima na KiM prete etničkim čišćenjem, podsetio je Đurić.

“Da stvar bude još gora, posrednik u dijalogu, koji deli naš stav da pregovarački sto treba da bude jedino poprište za srpsko-albansko sučeljavanje, izgubio je, kako se čini, autoritet u Prištini. Tamo ne samo da se ne osvrću na apele iz Brisela već upućuju eksplicitno uvredljive poruke na račun zvaničnika EU,” naveo je Đurić.

Povodom priprema “Srpske liste” za predstojeće izbore Đurić kaže da Beograd nastoji da se što manje meša u njenu unutrašnju političku dinamiku.

Izuzetak je, kako dodaje, napravljen samo kada je trebalo sprečiti da Priština koruptivnim metodama razbije jedinstvo “Srpske liste” a neke srpske predstavnike iskoristi za realizaciju planova koji su suprotni srpskim interesima.

“Uveren sam da će “Srpska lista” ovoga puta u selekciji kadrova i stranaka koje će je činiti, poučena tim iskustvima, pristupiti mnogo pažljivije i promišljenije”, zaključio je Đurić.

Comments

Pročitaj još