• Početna>
  • Vesti>

Kozarev sa đacima OŠ Sveti Sava o borbi protiv fašizma

Povodom Dana pobede nad fašizmom, danas je u OŠ Sveti Sava u Kosovskoj Mitrovici održan javni čas na temu II Svetskog rata i uloge srpskog naroda u toj dugoj i mučnoj borbi.

O tome je učenicima osmog rauzreda ove škole govorio zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev koji je izrazio zadovoljstvo što đaci ovu važnu istorijsku materiju poznaju odlično.

“Bilo je uživanje danas se podsetiti sa njima šta mi to zapravo slavimo. Jako je dobro  kada imamo ovakve praznike na koje svakako možemo da budemo ponosni, da se podsetimo kako  smo se borili za slobodu, za to da praktično budemo  ostavljeni na miru, kao i što i dan danas želimo  i kao što smo oduvek želeli, jer živimo u takvim krajevima, na takvim prostorima i u takvim vremenima  da samo želimo da nas puste da živimo prosperitetno, mirno , da se razvijamo, da deca mogu da uče , da rade i da prave bolju i lepšu Srbiju”, podvukao je Kozarev.

Deca su pokazala izuzetno znanje i interesovanje za borbu protiv fašizma.

“Uglavnom smo sve to prošli kroz časove istorije ali saznali smo i neke nove informacije kojih u udžbenicima nema”, kažu đaci.

Jedna od takvih informacija je i ta da je u tadašnjoj Jugoslaviji, II Svetski rat trajao do 15. maja, sedam dana duže nego u ostatku Evrope.

Takođe veliko interesovanje je pobudila priča o ulozi Kosovske Mitrovice u tim dešavanjima, o padu Starog Trga, o prekidu žičare i Trepči, koja je bila interesna sfera tadašnje Nemačke, kao što je i danas primamljiva zalogaj za sve strane i za koju se i danas, kako je Kozarev naglasio, srpski narod bori.

 

Comments

Pročitaj još