Specijalni sud za zločine OVK aktivan za nekoliko meseci

Međunarodni advokat Gregor Smit izjavio je da će Specijalni sud za zločine pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova biti aktivan tek za nekoliko meseci, pošto poslovnik o radu suda bude u potpunosti usklađen sa kosovskim ustavom.

Smit kaže da je već razgovarao sa brojnim osobama kojima bi moglo da se sudi u Specijalnom sudu, ali nije naveo njihova imena.

Ovaj advokat je u međunarodnom sudu u Hagu branio Ramuša Haradinaja u dva procesa, ocenivši da bi ponovno pokretanje slučaja protiv Haradinaja pred Specijalnim sudom “bilo ne samo šokantno, već i izuzetno zabrinjavajuće, jer bi to bilo apsolutno kršenje vladavine prava u svim aspektima”.

Smit tvrdi da je u slučaju Haradinaja u Hagu, u dva navrta utvrđeno da su dokazi koje je izvelo tužilaštvo nepotpuni, a svedoci nepouzdani u pogledu njegove umešanosti i optužbi protiv njega.

“Dakle, ovo bi trebalo da bude završena epizoda i nadam se da stvari stoje tako”, rekao je Smit prištinskim medijima.

Izvor: RTS

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."