Albanski poslanici odbacuju fusnotu u nazivu za Kosovo

Kosovska skupština usvojila je deklaraciju kojom odbacuje fusnotu (zvezdicu) pored naziva Kosovo u međunarodno postignutim sporazumima i ističe da Kosovo figurira samo na osnovu svog ustavnog imena. Srpski poslanici glasali su protiv deklaracije.

Povod za deklaraciju bila je ratifikacija Sporazuma za osnivanje Fonda za Zapadni Balkan. U tom sporazumu Kosovo je predstavljeno fusnotom, na šta su reagovali poslanici opozicije.

Sporazumom iz Brisela dogovoreno je da se u međunarodnim forumima i regionalnim organizacijama Kosovo predstavlja sa fusnotom, koja označava statusnu neutralnost.

U kompromisnoj deklaraciji opozicionih i vladajućih stranaka, sem poslanika Srpske liste, navodi se da se svi međunarodni sporazumi ratifikuju zakonom kojim se Kosovo deklariše svojim ustavnim imenom.

Ta deklaracija će se ubuduće dodavati svakom međunarodnom sporazumu koji kosovska skupština bude usvajala.

Nakon usvojene deklaracije, dve trećine poslanika usvojilo je i nacrt zakona o Fondu za Zapadni Balkan, koji u prvom pokušaju glasanja, pre dogovora o deklaraciji, nije dobio dvotrećinsku većinu.

Srpski poslanici glasali su protiv deklaracije, ali su glasali za ratifikaciju Sporazuma o Fondu za Zapadni Balkan.

Srpski poslanici glasali su protiv ratifikacije sporazuma za osnivanje Regionalne kancelarije za pružanje pomoći razvoju mladih na Zapadnom Balkanu. Nacrt zakona tog sporazuma je, međutim, usvojen sa dve trećine glasova albanskih poslanika, ali tek u trećem pokušaju.

Predsednik Srpske liste, Slavko Simić, izjavio je da su protiv tog sporazuma jer, osim Albanaca, njime nisu uključeni predstavnici mladih manjinskih naroda na Kosovu.

Simić je kazao da su prvog dana od povratka u institucije, srpski poslanici uspeli da izdejstvuju povlačenje predloga zakona o visokom obrazovanju na Kosovu, kojim je bila ugrožena budućnost Univerziteta na srpskom jeziku u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Nakon gotovo šest meseci bojkota, srpski poslanici i ministri u kosovskoj skupštini i vladi prisustvuju sednici kosovskog parlamenta.

Na sednici je svih 11 poslanika Srpske liste, kao i dva predstavnika u vladi – potpredsednik Branimir Stojanović i ministar Dalibor Jevtić. Srpska lista ima pravo na još jednog ministra u vladi pošto je Ljubomir Marić smenjen sa funkcije ministra za lokalnu samoupravu.

Predstavnici Srpske liste zamrzli su pre skoro šest meseci aktivnosti u centralnim institucijama nezadovoljni odlukama predstavnika većinske zajednice, pre svih usvajanjem zakona o Trepči.

Izvor: RTS

Comments