• Početna>
  • Vesti>

Simić:Vraćamo se u parlament u pravom trenutku, naš protest imao efekta

Poslanici Srpske liste doneli su odluku da se vrate u kosovski parlament, potvrdio je predsednik Srpske liste Slavko Simić.
Odluku smo doneli isključivo u interesu našeg naroda, odnosno srpske zajednice koja živi na Kosovu i uopšte svih građana koji žive na Kosovu, rekao je Simić.
„Želimo da sprečimo Prištinu da krene u samostalni aranžman formiranja ZSO bez političkih predstavnika Srba i srpske zajednice, jer sporazum o ZSO je u vlasništvu srpskog naroda na Kosovu i mi ćemo imati ključnu ulogu u izradi statuta i formiranju ZSO.
Kroz institucije želimo da damo doprinos da se krene u proces formiranja, da razgovaramo sa našim koalicinim partnerima, da pokrenemo to pitanje na sednici skupštine, kroz skupštinske odbore, na sednicama vlade i na međuministarskim komisijma i da se kroz insitucije suprotstavimo svakom zakonu i procesu koji je u suprotnosti sa interesima srpskog naroda i krši vitalne interese srpske zajednice koja živi na Kosovu. Odluka je doneta u pravom trenutku, naš vid protesta koji je trajao pet meseci imao je efekta“ kaže predsednik Srpske liste. U razgovorima sa međunarodnim predstavnicima koji su dolazili u zvaničnu posetu Prištini predstavili probleme, i štetne zakone koji su usvojeni, Zakon o Trepči, strateškim investicijama, verifikaciji imovine, razgovarali smo ot ome da se izgradilo veliko nepoverenje prema institucijama, i mi smo spremni da gradimo poverenje ali siguran sam da je potrebno da prevlada zajednička privrženost da rešimo sve probleme koji su mali, a koji su politizacijom postali veliki problemi i velike teme.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić podržao je našu odluku da se vratimo u institucije i to je veoma važno, kaže Simić za Radio Kosovska Mitrovica.
Mi ćemo kroz institucije , skupštinu, odbore, sednice i sednice vlade insistirati da se što pre krene sa procesom formrianja ZSO, da se što pre krene sa procesom dijaloga u Briselu gde bi se dogovorili svi koraci kako bi se ZSO formirala po princicpima kako je je dogovoreno u Briselu i da se odbace sve ustavne , zakonodavne i političke opstrukcije u Prištini kako bi ZSO imala jednu vrstu autonomije i samostalnosti i bude relevantna institucija za Srbe, rekao je Slavko Simić, predsedmik Srpske liste.

Comments

Pročitaj još