• Početna>
  • Vesti>

U Kosovskoj Mitrovici obeleženo 18 godina od početka NATO bombardovanja

Polaganjem venaca na “Spomenik Istina” u blizini glavnog ibarskog mosta u 12 časova I 44 minuta obeležena je osamnaestogodišnjica od početka NATO bombardovanja. Vence su položili Dušan Kozarev, Aleksandar Spirić, načelnik kosovskomitrovačkog upravnog okruga Vaso Jelić kao I robnina nastradalih, predstavnici SUBNOR-a i udruženja ratnih veterana.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo I Metohiju Dušan Kozarev rekao je da ovakve stvari moraju da se pamte.

“I ako će mnogi u raznim udžbenicima I raznim pričama da nazivaju naše škole, bolnice domove zdravlja, mostove naše vojnike, policajce, komšije rođake, braću, sestre I decu kolateralnom štetom, mi ćemo da učimo svoju decu I unuke da mi nismo plahovit, lakomislen I ratoboran narod kako hoće da nam stave na teret. Nije se to desilo zato što se nama ratovalo. Vi koji ste ovde jako se dobro sećate kako se to podmuko pripremalo, kako je to dugo trajalo. Kakos u se koristili razni izgovori I kako se temeljno I organizovano pripremalo ono što se na naše glave sručilo” rekao je Kozarev.

Predsednik privremenog organa Opštine Kosovska Mitrovica Aleksandar Spirić kazao je da ne smemo dozvoliti da se martovski događaji ikada ponove.

“Ponosno stojimo ispred “Spomenika Istina” da pokažemo svetu da nevino su stradali, I nevino strada srpski narod na prostoru Kosova I Metohije. Setimo se kako je počelo na današnji dan, pre 18 godina, I kako se sve završilo. Ne smemo zaboraviti, ali svakako jesmo oni koji praštamo I koji se dogovaramo I koji želomo budućnost I pre svega mir. Mir I sloboda su najneophodniji, a građani Kosovske Mitrovice najbolje znaju šta znači reč sloboda. Značajno je da budemo istrajni I jedinstveni. Možda su ovi dani martovski najbolji pokazatelj koliko je zla naneto srpskom narodu u ovom mesecu. Ne dozvolimo da se ikada igde ponove događaji od 17og I 24og marta” rekao je Spirić.

“Spomenik Istina” visok je 6 metara I na njemu su upisana 194 imena poginulih a ostavljeno je mesta za imena 39 kidnapovanih I nestalih o kojima se i danas ništa ne zna.

Na današnji dan u 19 časova i 45 minuta počelo je NATO bombardovanje SR Jugoslavije. Za 78 dana,koliko je trajalo bombardovanje  poginulo je između 1.200 i 2.500 ljudi. Ukupna materijalna šteta Savezne Republike Jugoslavije procenjena je na više desetina milijardi dolara. Ratni gubici NATO-a u ljudstvu i tehnici nikada nisu obelodanjeni.

Comments

Pročitaj još