Počelo ponovno suđenje Oliveru Ivanoviću

Ponovno suđenje lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću počelo je danas u Osnovnom sudu u Severnoj Mitrovici pred međunarodnim, Euleksovim sudskim većem.

Advokat okrivljenog Nebojša Vlajić izjavio je u uvodnoj reči da Ivanović nema ništa sa događajima iz aprila 1999. godine za koje je optužen,te da zločin koji se desio zaslužuje pravdu, ali da pravda nije kažnjavanje nevinih.
Tužilac Romulo Mateuš rekao je u uvodnom izlaganju da će tokom procesa tužilaštvo dovesti tri nova svedoka i predstaviti nove materijalne dokaze.

“Apsolutno nije moguće da me osude, kada nemam ama baš nikakve veze sa tim”, rekao je Ivanović pred početak suđenja, dok se na samom sudu izjasnio rečima “Apsolutno nisam kriv”.
“Oni mogu da urade kao prošli put ali ću se ja žaliti do kraja, kraja krajeva. Nema instance kojoj se neću obratiti”, rekao je Ivanović.

Advokat Vlajić je najavio da će u ponovljenom postupku odbrana pozvati troje novih svedoka, a zatražio je i ukidanje mere kućnog pritvora i to da se Ivanoviću omogući odbrana sa slobode. On je novinarima nakon današnjeg suđenja izjavio da očekuje da opštužnica propadne.
“Očekujem da to propadne i da svima postane jasno, ne da je Oliver Ivanović nevin čovek, jer to svi znaju nego da svima postane jasno kakvo je Euleksovo tužilaštvo i kakva je ta misija koja je došla da nam uvede pravo na Kosovu”.

Novinar i pisac Živojin Rakočević, rekao je da je današnje suđenje nastavak političke lakrdije oko njegovog procesa, i da je više nego jasno da se radi o politički progonjenom čoveku da se radilo o političkom pritvoreniku i da se jedan sistem obračunava sa ljudima koji mu već 20 godina govore ne možete biti takvi.

“Sistem mora da se obračuna sa ljudima koji imaju potencijal da ga promene. I to je suština. I suština je i to da smo sada u jednom vakuumu koga određuje atmosfera, spoljni faktori, druga suđenja, i u svemu tome Oliver Ivanović je kako vidimo iz svega, žrtva”, kaže Rakočević.
Na predlog tužioca, a uz saglasnost suda i optužene strane dogovoreno je da se 25. aprila izađe na lice mesta gde se događaj desio.
Javni tužilac će pozvati sve svedoke koje i ranije pozivao u vezi ovog događaja i saslušati ih ponovo.

Ponovno suđenje počelo je iznošenjem uvodnih reči tužioca i odbrane a pored predsedavajuće sudije Euleksovog sudskog veća Roksane Komše,  u ponovljenom postupku Ivanoviću će suditi i dvoje novih sudija iz Hrvatske i Slovenije Iva Nikšić i Franciska Fišer.
Ročišta su zakazana do kraja juna.
Suđenje Ivanoviću vraćeno je na početak, pošto je Apelacioni sud u Prištini 16. februara ukinuo presudu po prvoj tački optužnice, za ratni zločin iz aprila 1999. godine, dok je potvrđena oslobađajuća presuda Ivanoviću po drugoj tački optužnice, za zločin iz februara 2000. godine.

Comments