“Vlada Kosova neće pucati sebi u noge”

Usvajanje rezolucije o oslobađanju Ramuša Haradinaja kojom se predviđa i prekid dijaloga sa Beogradom, neće uticati na dalji tok razgovora u Briselu, smatra Nenad Maksimović izvršni direktor Centra za mir i toleranciju.

Maksimović u izjavi za RTV Kim kaže da je svaka politička deklaracija usvojena u Skupštini Kosova samo „busanje u patriotske grudi“ Albanaca i promocija „nepogrešivosti OVK i njenih pripadnika“. Veruje da ova poslednja koja je usvojena juče neće uticati na dijalog Beograda i Prištine.

„Ni u kom slučaju neće ugroziti dijalog sa Beogradom jer su odluke o dialogu sa Srbijom donete na mnogo višem nivou, pa ne verujem da će Vlada Kosova pucati u noge svoje političke budućnosti i stabilnosti prekidom daljeg dijaloga sa Srbijom“.

Naročito, kaže Maksimović, majući u vidu činjenicu da je „svakim sastankom i svakim dogovorom Vlada Kosova jačala svoje nadležosti“, pa je, kako ističe nepotrebno da prekidaju dijalog koji im tako dobro ide.

Skupština Kosova juče je većinom glasova prisutnih poslanika usvojila rezoluciju o hitnom oslobađanju Ramuša Haradinaja iz Francuske gde je uhapšen po poternici Republike Srbije za zločine na Kosovu.

Istom rezolucijom se traži da Vlada Kosova preko EU izvrši pritisak na Srbiju da ukine sve poternice koje je raspisala za kosovskim političarima, bivšim pripadnicima OVK.

Do tada ova rezolucija predviđa prekid dijaloga sa Beogradom o normalizaciji odnosa.

 

Izvor: Radio KIM

 

Comments

Pročitaj još