• Početna>
  • Vesti>

Tenzije podignute na KiM mogu da se odraze na bezbednost Srba

Kosovski paralament juče je zatražio prekid dijaloga Beograda i Prištine, jer očekuje oslobađanje Ramuša Haradinaja i njegov povratak na Kosovo.

Skupština Kosova zatražila je bezuslovno oslobađanje nekadašnjeg kosovskog premijera i lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja u postupku koji se protiv njega vodi u Francuskoj. Njega Srbija optužuje da je izvršio ratne zločine na Kosovu u periodu između 1998. i 1999. godine.

Kosovski parlament takođe je zatražio prekid dijaloga Beograda i Prištine, jer očekuju ispunjenje tog zahteva, odnosno oslobađenje Haradinaja i njegov povratak na Kosovo, kao i da Evropska unija (EU) obaveže Srbiju da poništi sve oputžnice i povuče sve naloge za hapšenja građana Kosova.

Predsednik “Aktivne Srbije” Dušan Janjić je gostujući u Jutarnjem programu Pink televizije rekao da ga ovakve vesti nisu ni malo iznenadile.

“Bilo je pitanje kada će se to i dogoditi. Sve je upućeno Briselu, od njih se traži da zahtevaju od Beograda da povuče sve optužbe. Procena je da mi pritiskamo ka Briselu, ali da ne očekujemo baš neki rezultat, jer čekamo da se završe izbori. U svemu ovome, omakla se jedna rečenica, a to je “pretnja i suspenzija”, a to je da će oni da suspenduju dijalog”, rekao je Janjić.

Direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović smatra da je rezolucija jedini cilj da se vojska Kosova što pre “stavi ispod tepiha”.

“Oni nisu očekivali brzu reakciju i kada je došlo do zida, Tači je aktivirao drugi problem. On je ujedinio vlast i opoziciju oko pitanja Ramuša Haradinaja”, smatra Mihajlović.

Janjić smatra da NATO neće tek tako podržati vojsku na Kosovu.

On smatra da NATO ne želi jaku silu, jer je Kfor tamo na Kosovu izesno vreme i cilj je da tamo i ostane.
“Sada će oni tek imati razlog da tamo i ostanu”, ocenjuje Janjić.

Kako Mihajlović smatra, tenzije koje su juče podignute na Kosovu, mogu da se odraze i na bezbednost Srba na Kosovu kao i na tenzije u regionu.

“Tači je na sto sada stavio dva argumenta sa kojima može da trguje sa Ervopom, a to su dijalog Beograda i Prištine i vojska na Kosovu”, rekao je Mihajlović.

Janjić isitče da očekuje još dizanja tenzija i jer, kako kaže, niko ne može da izađe tek tako iz procesa dijaloga.

“Svi nešto pipaju u mraku, te tenzije će se dizati dok se neke stvari ne iskristališu i postanu jasnije”, kazao je Janjić.

 

Izvor: RTV Pink, RTV Puls

Comments

Pročitaj još