• Početna>
  • Vesti>

Ambasador SAD Greg Delavi obišao most u Kosovskoj Mitrovici

Ambasador SAD u Prištini Greg Delavi obišao je glavni most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, na kojem se trenutno odvijaju radovi u okviru revitalizacije.

“Drago mi je da vidim mitrovički most renoviran i otvoren za pešake. Pozitivan rezultat EU dijaloga”, poručio je Delavi na svom Tviter nalogu nakon jučerašnje posete, uz objavljene fotografije, prenosi Kossev.info.
Ovaj portal podseća da je pet dana pre Delavija na mitrovičkom mostu boravila visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini koja je poručila da će most biti otvoren najkasnije “za par meseci”, istakavši i da će, umesto simbola pobede, on postati simbol dijaloga među ljudima.
Gradonačelnik Južne Mitrovice Agim Bahtiri izjavio je juče da je otvaranje mosta, koji povezuje delove Mitrovice naseljene Albancima s delovima grada naseljenim Srbima, odloženo za maj.
Bahtiri je rekao da je otvaranje mosta odloženo delimično zbog pojačanih političkih tenzija u severnom delu Kosova.
“Problemi koji su proistekli iz gradnje zida doveli su do odlaganja. Očekujemo da će most biti otvoren u prvih deset dana maja”, naveo je Bahtiri za BIRN.
Kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri rekla je da je proces ponovnog otvaranja mosta za pešake i vozila u završnoj fazi.
“Istina je da je došlo do odlaganja zbog negativnog razvoja događaja, ali su ta pitanja sada prevaziđena”, rekla je ona za BIRN.
Tahiri je dodala da je Evropska unija ovlašćena da otvori most.
“Kosovska vlada poziva na otvaranje mosta što pre i veruje da je to jedan od uspeha briselskog dijaloga”, zaključila je kosovska ministarka.

Comments

Pročitaj još