• Početna>
  • Vesti>

U galeriji “Akvarijus” održane izložba i debata na temu 8. marta

Povodom Međunarodnog dana žena, u galeriji  “Akvarijus” sinoć je otvorena izložba  radova polaznika Malog ateljea pod nazivom “Žena i umetnost” .

Mališani su posetiocima pokazali kako  u njihovoj likovnoj interpretaciji,  izgledaju neke od najpriznatijih umetnica, poput Nadežde Petrović, Milene Pavlović Barili, Katarine Ivanović, Fride Kalo i Marine Abramović. Oni su pokazali da pored toga što sada znaju da prepoznaju i njihov lik i delo, poseduju i zavidno znanje o njihovim, obično teškim životima i mučnim borbama za mesto u društvu koje je tako sklono da omalovaži  ženski stvaralački potencijal.

Nakon otvaranja izložbe, usledila je debata na temu “Šta nam znači  8. mart” u okviru koje su učesnice (Marina Dogandžić, Milica Orlović i Ivana Vanovac) podsetile na neke od najvažnijih istporijskih momenata, presudnih za žensku emancipaciju u socijalnom, političkom i ekonomskom smislu.

Ko je bila Delfa Ivanić, kakva je bila njena uloga u stvaranju Kola srpskih sestara – organizacije od presudnog značaja za buđenje ženske svesti u Srbiji u prvoj polovini XX veka i kako je – zbog  bolećivog odnosa prema stradalnom srpskom narodu, a onda i zbog  pretenzija prema Draži Mihailoviću, jugoslovenski socijalistički režim prosto uklanja iz istorije – samo je jedna od mnoštva veoma zanimljivih tema načetih na ovoj debati. Bilo je reči  o suštini obeležavanja Međunarodnog dana žena u smislu podsećanja na sve hrabre i buntovne žene koje su znale šta hoće, šta im pripada i kako da to za sebe ostvare, potpuno svesne siline gneva koji pobuđuju svojom “drskošću” i koji je neke od njih koštao glave.

Izložba i debata održane su pod okriljem programa “Žene – juče, danas, sutra”  čiji je organizator  galerija “Akvarijus” a  koju vode akademski slikar Miljana Bulatović i književnik i književni kritičar Aleksandar Dunđerin.

 

 

 

Comments

Pročitaj još