Deca sa KiM gosti Republike Srpske

Banja Luka, Bijeljina, Prijedor, Trebinje, Novi Grad, Prnjavor, Modriča, Šamac, Brod, Petrovo, Laktaši i Gradiška ugostiće od 17 do 24. juna po 50 srpskih učenika viših razreda osnovnih škola sa prostora čitavog Kosmeta.

Šesti po redu projekat banjalučkog Odbora za pomoć Srbima Kosova i Metohije, Spojimo srpsku decu KiM i Republike Srpske, odlukama gradonačelnika i načelnika podržalo je i prihvatilo 12 gradova i opština Republike Srpske. Banja Luka, Bijeljina, Prijedor, Trebinje, Novi Grad, Prnjavor, Modriča, Šamac, Brod, Petrovo, Laktaši i Gradiška ugostiće od 17 do 24.juna po 50 srpskih učenika viših razreda osnovnih škola sa prostora čitavog Kosmeta.

Ukupno 600 učenika i oko 36 nastavnika iz Kosovske Mitrovice, Zubinog Potoka, Zvečana, Leposavića, Srbice, Kline, Kosovske Kamenice, Vučitrna, Gračanice, Goraždevca, Štrpca, Novog Brda, Lipljana…biće gosti svojih vršnjaka u navedenim gradovima i opštinama Republike Srpske.

“Ovaj šesti najmasovniji projekat do sada posvetili smo deci iz višečlanih srpskih porodica na Kosovu i Metohiji koji imaju troje i više dece. Upravo takvoj deci hoćemo pružiti gostoprimstvo i slobodu koju nemaju od svog rođenja na Kosovu i Metohiji”, kaže predsednik Odbora Milorad Arlov.

Organizaciju spiskova i odabir učenika vrše opštinska odeljenja prosvete i direktori osnovnih škola sa Kosmeta.

“Takav plan dogovorili smo 9. januara na sastanku u Banja Luci sa ministrom prosvete i kulture Danom Maleševićem i 17.februara u Kosovskoj Mitrovici koji je organizovao Upravni mitrovički okrug sa predstavnicima srpskih opština na Kosmetu. Troškove prevoza i sve ostale troškove snose lokalne zajednice iz Republike Srpske. Pomoć je obećala i Kancelarija za Kosovo i Metohiju”, ukazao je Arlov u saopštenju.

Veliku podršku šestog projekta Udruženja i Odbora koje je već deset godina posvećeno srpskom narodu na Kosmetu dale su lokalne zajednice, porodice, javna i privatna preduzeća Srpske uz logističku podršku Ministarstva prosvete i kulture Republike Srpske i Kancelarija za Kosovo i Metohiju vlade Srbije.

“Zahvaljujemo se svima, naročito učenicima i porodicama iz Republike Srpske koje su širom otvorile vrata svojih domova vršnjacima sa Kosmeta, a verujemo da će i steći velika zajednička prijateljstva. Naš naziv projekta podseća na naš cilj povezivanja dece istog naroda i saznanja da ne živimo blizu ali da postojimo. Želimo da deci sa Kosmeta ulepšamo početak školskih letnjih praznika, da im pružimo slobodu i prijateljstvo koje narod Srpske gaji prema srpskom narodu na Kosmetu”, navodi Arlov.

Za vreme boravka dece sa Kosova i Metohije u RS planirani su mnogi izleti i zajednička kulturna, sportska i zabavna druženja. Poseta i prijem kod najviših institucija Republike Srpske. Planirana su i bratimljenja nekoliko osnovnoh škola iz Srpske i Kosmeta.

Organizacijom šestog najmasovnijeg projekta do sada, Republika Srpska će od 2012. godine ugostiti ukupno 2.300 učenika i preko 200 nastavnika sa Kosmeta, navedeno je u saopštenju.

Comments

Pročitaj još