• Početna>
  • Vesti>

Kozarev u Velikoj Hoči: Očekujemo od Prištine da stvore sve uslove koje smo dogovorili

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev je, obilazeći danas Veliku Hoču, izjavio da Priština mora da se podseti na to šta je njen domaći zadatak kada je u pitanju ZSO i da neće moći još dugo da izbegava nešto što je temelj prvog sporazuma iz 2013.godine.

“Jasno su bile podeljene sve odgovornosti i potezi koji su trebali da naprave i jasno je da je bilo na kosovskim Srbima u meri bezbednog, mogućeg i konstruktivnog da preduzmu sve što mogu, da pritisnu nadležne institucije u Prištini, kao što smo i mi radili , kao što i dobar deo međunarodne zajednice čini, što je dobro , ali očekujemo još uvek plodove toga”, izjavio je Kozarev.

On se osvrnuo na to da oni koraci koje su dogovorili, a trebalo je Priština da ih preduzme, ona to nije učinila, da bi formirala ZSO na način na koji je to predviđeno, i avgustovskim merama 2015.godine, što je dezavuisano kasnije manevrima o ustavnosti i raznim drugim izvlačenjima od odgovornosti.

“Mi uvek idemo u Brisel u punom kapacitetu i štiteći interese srpskog naroda koji su na KiM i brinući se o tome da njima sutra bude bolje,a ne gore. Priština pošalje delegaciju koja postigne dogovor koji im se ne sviđa kada se vrate i kada to prenoći , i kada primete da moraju da učine neki ustupak koji će im biti bolan ili za koji ih neki ekstremisti za tih 24h dovoljno pritisnu i priprete da će da naprave demonstracije i haos na ulicama Prištine, onda odjednom ide preispitivanje svih dogovora i procedura”, naveo je Kozarev.

Dodaje zatim da, kada su u pitanju podele odgovornosti i nivoi ozbiljnosti, nema uopšte nedoumica koja se strana pokazala na koji način.

“Mi i dalje očekujemo od svih nadležnih iz Prištine da stvore sve uslove koje smo dogovorili i koji su predviđeni i nadam se da će u narednim danima , kada nam stižu posete evropskih zvaničnika, biti prilike da se i Priština podseti na to šta je njen domaći zadatak kada je u pitanju ZSO i da neće moći još dugo da izbegava nešto što je temelj prvog sporazuma iz 2013.godine i evo već dolazi četvrta godišnjica od kada je on postignut”, istakao je Kozarev.

On navodi da svi rade na tome da se oni koji su glavni akteri , koji treba da preduzmu konkretne mere, pritisnu maksimalno da to učine i “nadamo se da će naši napori i uticaj međunarodne zajednice na tom planu uroditi plodom i da će vrlo brzo videti funkcionalnu ZSO u punom , sporazumom predviđenom, kapacitetu”.

Izvor: TV Most

Comments

Pročitaj još