• Početna>
  • Vesti>

Stojanović: Formiranje ZSO, uslov za povratak u institucije

Zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović izjavio je da bi jasna volja da se otpočne sa formiranjem Zajednice srpskih opština (ZSO), kako je dogovoreno u Briselu, bio opravdan razlog za povratak Srba u kosovske institucije.

“Onda kada vidimo konkretnu i jasnu volju da se pokrene proces formiranja Zajednice srpskih opština na način kako je dogovoreno, ne nekim improvizacijama i novim izmišljotinama, onda će postojati opravdan razlog da se mi vratimo u institucije i radimo na onom što je za nas najznačajnije”, rekao je Stojanović za Tanjug.

Do tada ne vidim smisao našeg ponovnog povratka i rada u političkim organima, ocenio je Stojanović istakavši da Srbi jesu prisutni na svojim radnim mestima i da se trude da sprovedu sve projekte koji su započeti ali i neke nove, ali da neće učestvovati u političkom radu dokle god ne vide spremnost da se zaista otpočne rad na formiranju ZSO.

Stojanović je istakao da Srbi žele da formiraju ZSO onako kako je dogovorena, ne nekim novim improvizacijama ili nekim novim načinima koji nemaju veze sa originalnim dogovorom.

“Ne želimo da nam se desi ono što se desilo sa nekim ranijim dogovorima i planovima, setićete se da mnogo odredaba iz Ahtisarijevog plana apsolutno nije sprovedeno onako kako je planirano, već su u implementaciji vrlo često mnoga prava obesmišljena i potpuno izgubila na originalnoj zamisli i značaju koji su trebali da imaju”, rekao je on.

“Mi kao politička elita, koja danas učestvuje u sprovođenju jednog dogovora koji je postignut na najvišem političkom nivou, apsolutno nećemo da dozvolimo da nam se tako nešto desi. Insistiramo na svakom slovu koje je dogovoreno u Briselu, ukoliko u nama traže partnera da uradimo nešto što će biti manje od onog što je dogovoreno u Briselu onda kucaju na pogrešna vrata, ta vrata se neće otvoriti i mi na to nećemo pristati”, istakao je Stojanović.

Predstavnici Srba u kosovskoj skupštini i vladi bojkotuju rad institucija od oktobra prošle godine zbog niza zakona koji su usvojeni, među kojima je i Zakon o Trepči, a koji su, kako ocenjuju, u suprotnosti sa interesima srpske zajednice na Kosovu i Metohiji.

 

Izvor: Tanjug

Comments

Pročitaj još