• Početna>
  • Vesti>

Održana debata “Novo suđenje Oliveru Ivanoviću, da li je konačna presuda bliže”

Nema dokaza protiv Olivera Ivanovića, čvrstih dokaza,dokaza izvan razumne sumnje, a samo takvi dokazi mogu da budu osnov za jednu presudu – Ljubomir Pantović, advokat Olivera Ivanovića.

Oliver je nevin čovek i mora još malo izdržati nepravdu i nevolju koja ga je snašla. Na kraju ispada da je pravda spora ali dostižna, i ja verujem da će na kraju postupka pobeda biti neminovna i da će se Oliver vratiti tamo gde je pre tri godine stao – Marko Jakšić, diplomirani pravnik.

Ovo su u najkraćem zaključci debate Mitrovačkog socijalnog kluba na temu „Novo suđenje Oliveru Ivanoviću, da li je konačna presuda bliže“ na kojoj su govorili njegov branilac, advokat Ljubomir Pantović i diplomirani pravnik Marko Jakšić, koji je sve vreme trajanja procesa pratio suđenje.
Komentarišući odluku o kućnom pritvoru za Olivera Ivanovića , advokat Pantović je rekao das u očekivali da će predsednica veća ukinuti pritvor, i to se na sreću i dogodilo, mada se međunarodni tužilac, kako navodi , iz petnih žila trudio da ubedi predsednicu veća da Oliver Ivanović i dalje treba da ostane u pritvoru.
Marko Jakšić, diplomirani pravnik iz Kosovske Mitrovice kaže da je očekivao ovakvu odluku, da je to bilo jedino moguće rešenje i da se nadao da će se Oliver braniti sa slobode. “Strahovao sam od eventualnog uticaja politike na pravo, jer tokom čitavog postupka čini se da politika utiče na sam postupak. Tokom suđenja i kako su se stvari razvijale sve je ličilo da će presuda biti oslobađajuća ,jer su svedoci bili sami sebi kontradiktorni, međutim usledila je kazna od devet godina zatvora. Poučen tim iskustvom strahovao sam od odluke Apelacionog suda, a na kraju ispalo je poprilično dobro. Ja se nadam da će vrlo brzo ta odluka biti promenjena u tu da se on brani sa slobode”, rekao je Jakšić.
Pantović je rekao da je ponašanje tužilaštva Euleksa bilo izvan svakog kriterijuma i normi kako treba da se ponaša javni tužilac u jednom krivičnom postupku . “Po zakonu i tužilaštvo kao i sud mora da vodi računa o materijalnoj istini, da utvrđuje šta se desilo i da sa jednom kotažom ceni dokaze koji terete okrivljenog i dokaze koji ga oslobađaju okolnosti,. U ovom slučaju od samog početka prvi tužilac, i drugi koji ga je nasledio su tako selektivno koristili dokaze i samo one koji su ga pod znacima navoda teretili, a nisu naglašavali masu onih koji su ga oslobađali. Tome nisu pridali nikakvu pažnju. Cilj tužilaštva je bio da on bude osuđen po svaku cenu, bez obzira na dokaze kojih nema i mene hrabri današnja odluka. Tužilaštvo Euleksa optužuje, imam iz svoje prakse puno slučajeva, olako bez ikakvih dokaza, i istrajava u tim zahtevima u svojim optužnicama, protiv tih ljudi za koje nema dokaza da si izvršili krivično delo” rekao je Pantović.
Govoreći o kućnom pritvoru advokat Pantović je rekao da je u slučaju Ivanovića on jako rigorozan, rigorozniji nego drugi kućni pritvori.
„U redovnim okolnostima kućni pritvor znači da morate biti kući i ne smete nigde izaći bez dozvole suda. Dozvola suda može da se traži samo ukoliko se radi o nekoj vanrednoj okolnosti , poseta lekaru i slično, onda se to odobri ili ne. U slučaju Olivera Ivanovića dodat je jedan jako rigorozan uslov, njega ne sme da posećuje niko ko nije deo njegove porodice bez dozvole suda. To u praksi znači da mi moramo da pišemo sudu dozvolu u ime brata, sestre, sinova da im sud dozvoli da ga posete u stanu. On to mora da poštuje i poštovaće u celini. Ja se u svojoj praksi prvi put srećem sa takvim režimom kućnom pritvora. Sada samo njegovi branioci , supruga i sin ne moraju da traže dozvolu suda“.
Govoreći o garancijama Vlade Republike Srbije, Pantović kaže da ih nažalost ovaj sud ovde i nije prihvatio. „Obrazloženje je bilo da zakonikom o krivičnom postupku Kosova nije predviđeno da neka strana država može da da garancije te vrste. Podsetiću, Republika Srbija je dala više garancija za haške optuženike u sudu za bivšu Jugoslaviju i te garancije se uglavnom prihvatane, a gospoda iz Euleksa smatrala su da takva garancija ništa ne vredi.
Vlada Srbije je učinila ono što objektivno može da pomogne Oliveru Ivanoviću . Te mogućnosti nisu bile velike, bile su ograničene, ali ono što je moglo da se uradi urađeno je i s te strane ne možemo staviti nikakvu primedbu“ rekao je advokat.
On je za 7.mart najavio statusnu konferenciju na kojoj će biti odlučeno kada će početi suđenje i diskutovati o tome da li će se tražiti da sud ponovo pozove sve svedoke, ili će se saglasiti da se izjave nekih svedoka samo pročitaju, da se sud sa njihovim izjavama ponovo upozna, i time bi se uštedelo vreme, a sud bio efikasniji. „Ne znamo šta će tužilac u pogledu Olivera Ivanovića reći, ali po mojoj proceni ovaj postupak neće dugo trajati, i mislim da će se već u junu znato odluka Osnovnog suda“, navodi Pantović.

Comments

Pročitaj još