Inter: O problemima u upravljanju otpadom na Kosovu

Odsustvo primene zakona, ograničeni kapaciteti za upravljanje komunalnim otpadom, mala budžetska izdvajanja, nepostojanje adekvatne infrastrukture i veliki broj divljih deponija, posebno u ruralnim sredinama, neki su od problema u upravljanju otpadom na Kosovu. Ovo pokazuje istraživanje koje je sproveo Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) a koje je predstavljeno u Zvečanu.
Da bi se napravio napredak u ovoj oblasti, prema preporukama InTER-a, neophodno je jačati kapacitete lokalnih samouprava u upravljanju otpadom, povećati ulaganja lokalnih i centralnih vlasti i donatora u projekte u oblasti rešavanja komunalnog otpada i nelegalnih deponija, naročito u ruralnim sredinama.
Potrebno je i pokrenuti proces restruktuiranja komunalnih preduzeća, a paralelno sa tim osnovati regionalno preduzeće koje će upravljati deponijom čija izgradnja je u toku na teritoriji opštine Zvečan.
Istraživanje o upravljanju komunalnim otpadom je sproveo InTER u okviru projekta „Dijalog o javnim politikama za bolju zaštitu životne sredine“ koji je finansijski podržala Kancelarija Evropske unije na Kosovu.

Comments

Pročitaj još