• Početna>
  • Vesti>

Đurović: Priština nije podnela zahtev za članstvo u PS SE

Šef stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evropa (PS SE) Aleksandra Đurović izjavila je da Priština nije podnela zahtev za članstvo u toj organizaciji i dodala da sumnja da će se za to odlučiti.

Ona je, kako prenosi “Politika”, podsetila da prištinske vlasti to najavljuju već dve godine. Kosovski predsednik Hašim Tači najavio je u nedelju da će Priština još jednom aplicirati za članstvo u Unesku i Savetu Evrope.

“Tačijevu najavu doživljavam kao političku poruku koja je usmerena ka njihovoj javnosti”, istakla je Đurovićeva, koja je i potpredsednica PS SE.

Prema njenim rečima, da bi jedna zemlja postala članica SE, mora da ispuni određeni nivo standarda, kao što je vladavina demokratije i poštovanje ljudskih i manjinskih prava.

“Sumnjam da će oni da se odluče da podnesu zahtev za članstvo jer je to krupan zahvat”, rekla je Đurović.

Ona je ukazala da se tokom prošle godine srpska delegacija suočavala sa konstantnim pokušajima kosovske delegacije da im se obezbede prava koja im ne pripadaju.

Đurovićeva kaže da je Priština u borbi za ulazak u SE imala otvorenu podršku država koje su bili sponzori jednostrano proglašene nezavisnosti KiM, pre svih Velike Britanije, Albanije, Turske, Francuske i Danske.

Da bi objasnila naše stavove, Đurovićeva je imala i bilateralni sastanak sa predsednikom PS SE, Pedrom Agramutom, gde je razgovarano o modalitetima učešća predstavnika KiM u SE.

“Objasnila sam mu zašto je za nas neprihvatljivo da KiM učestvuje u plenarnoj raspravi i Agramunt je uvažio našu argumentaciju. Da bi pokušao da dođe do nekog rešenja, Agramunt se obavezao da obavi neku vrstu pregovora sa predstavnicima srpskog parlamenta i skupštine KiM. Kao šef delegacije Srbije insistiraću da se ni na koji način ne menja neutralnost pozicije SE i ostane takav kakav jeste”, rekla je Đurović.

 

Izvor: B92

Comments

Pročitaj još