Đurić se sastao sa ambasadorom Čepurinom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Čepurinom.

Đurić je ambasadoru Čepurinu izrazio saučešće povodom smrti ambasadora Ruske Federacije pri Ujedinjenim nacijama Vitalija Čurkina i ocenio da je Ruska Federacija i svetska diplomatija izgubila velikog borca za poštovanje međunarodnog prava i tekovina na kojima počivaju Ujedinjene nacije.

„Republika Srbija je ambasadoru Čurkinu i Ruskoj Federaciji večno zahvalna na svemu što su učinili za zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta naše države, kao i ugleda Srbije i srpskog naroda“, rekao je Đurić, istakavši da će se ambasadora Čurkina po dobru posebno sećati Srbi sa Kosova i Metohije.

Ambasador Čepurin je zahvalio Đuriću na saučešću i rekao da se ambasador Čurkin zalagao za poštovanje međunarodnog prava kao temelja međunarodnih odnosa, te da je bio tesno vezan za Srbiju i uvek pristupao sa željom da pomogne Srbiji i srpskom narodu.

Sagovornici su razgovarali o pripremama za narednu redovnu sednicu Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji, kao i o zajedničkom delovanju u sprečavanju članstva samoproglašenog Kosova u međunarodnim organizacijama.

Ambasador Čepurin ponovio je principijelan stav Ruske Federacije po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i istakao je spremnost ruske strane da i ubuduće aktivno podržava napore u svrhu zaštite prava i legitimnih interesa Srbije u odnosu na Kosovo i Metohiju.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je ambasadora Ruske Federacije informisao o toku dijaloga Beograda i Prištine, a razmotrena je i političko-bezbednosna situacija na Kosovu i Metohiji.

Đurić je istakao da je Srbima na Kosovu i Metohiji neophodno što hitnije omogućiti da u sadejstvu sa Beogradom formiraju Zajednicu srpskih opština, u skladu sa dogovorima postignutim u Briselu.

Comments