• Početna>
  • Vesti>

Vanja Bulić sa mitrovačkom publikom: U mojim romanima istorija je istina a sve ostalo je fikcija

Promocija knjiga našeg poznatog novinara i književnika Vanje Bulića održana je večeras u Kosovskoj Mitrovici.

Publika je sa uživanjem slušala anegdote vezane za taj mukotrpan ali beskrajno zanimljiv put nastajanja jedne knjige. Bulić je svojim prepoznatljivim, šarmantnim tonom lako govorio o ponoru  neznanja koji čovek otkriva u sebi  tek kada se uhvati u koštac sa temama poput Hilandarskog blaga (koje podrazumeva i Hristovu krv), Miroslavljevog Jevanđelja (koje onome ko ga sa Hilandara iznese obećava stradanje) , cetinjske Bogorodice Filermose (sa najimpozantnijim asesoarom od dragog kamenja  dostojnim Nebeske carice), temama poput one  da je Narodna biblioteka Srbije u momentu stradanja 1941. brojala 500.000 bibliotečkih jedinica a od toga čak 1200 romana u rukopisu iz ranog srednjeg veka i o zracima smrti koje  je Tesla zaveštao svom narodu a pouzdano znamo da mu nisu bili suđeni jer da jesu, svetska politička scena bi danas Srbiju imala na daleko višoj poziciji.

„U mojim knjigama istina je sve što je vezano za istoriji i religiju a sve ostalo je fikcija“, kaže Bulić.

On je mitrovačkoj publici  govorio o nastanku njegovih najpoznatijih knjiga – Oko otoka, Simeonov pečat, Jovanovo zaveštanje,  Devedesete,Dosije Bogorodica, Biseri i o poslednjoj knjizi – Viza za nebo koja, kako je rakao autor „nema kraj“ jer joj se sprema nastavak čija će radnja biti smeštena na Kosovu.

Pošto su se upoznali sa  romanopiscem, Bulić se mitrovačkoj publici u nastavku večeri  predstavio i kao scenarista. Predstava „Rijaliti obračun“ sa Ivanom Bekjarevim, Daninom Jeftić i Igorom Damjanovićem u ulogama , odigrana je u Mitrovačkom dvoru.

O bogatoj životnoj i radnoj biografiji gosta, govorio je Miodrag Radomirović,  direktor  KC Dragica Žarković.

Organizator ove večeri je Kulturni centar Dragica Žarković a pokrovitelj Privremeni organ Opštine Kosovska Mitrovica.

Comments

Pročitaj još