Vlajić: Cilj optužnica zastrašivanje Srba

Advokat Nebojša Vlajić izjavio je da su informacije o tome da je kosovsko Specijalno tužilaštvo izdalo naloge za hapšenje 57 osoba, za koje se veruje da su Srbi – najverovatnije tačne, i da im je cilj zastrašivanje srpske zajednice i raseljenih Srba.

Vlajić je u izjavi za Tanjug naveo da nije iznenađen navodima da postoje optužnice protiv Srba, jer se takve istrage i vode tajno.

“To rade svi tužioci na svetu, istragu sprovode tajno, ne obaveštavaju okrivljene, jer ne žele da im daju prednost i mogućnost da eventualno ometaju istragu, dokaze, utiču na svedoke, pobegnu ili budu nedostupni”, rekao je Vlajić.

On je naveo da su to uopšteni razlozi, ali da na Kosovu postoje i posebni povodi za podizanje takvih optužnica.

“Specifični razlozi su da se zastrašuje i u strahu drži čitav jedan narod, da se oteža povratak raseljenih lica, jer niko ne sme da se vrati ukoliko ima razloga da veruje da se protiv njega vodi neki tajni postupak, kao i da se spreči slobodno kretanje ljudi”, istakao je Vlajić.

Specijalno tužilaštvo Kosova potvrdilo je prištinskim medijima da postoje nalozi za hapšenje 57 osoba, a sumnja se da je reč o Srbima osumnjičenim za navodne ratne zločine počinjene na Kosovu tokom 1998. i 1999. godine.

Prištinski mediji su preneli da su nalozi za hapšenje izdati pre mesec dana, odnosno odmah posle hapšenja Ramuša Haradinaja po poternici Srbije u Francuskoj.

 

Izvor: Tanjug, RTS

Comments

Archives

"This project was funded through a U.S. Embassy, Pristina grant.  The opinions, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Author(s) and do not necessarily reflect those of the Department of State."

"Ky projekt u financua përmes grantit të Ambasadës Amerikane në Prishtinë. Mendimet, përfundimet dhe konkludimet apo rekomandimet e shprehura këtu janë të Autorit(ëve) dhe jo medoemos pasqyrojnë qëndrimet e Departamentit të Shtetit."

“Ovaj projekat je finansiran preko granta Američke Ambasade u Pristini. Mišljenja, stavovi i zaključci ili preporuke sadrzane ovde pripadaju autoru(ima) i ne izrazavaju neophodno stavove State Departmenta."